Malaysia pertama dipilih program Pra-Pelepasan Haji - Semasa | mStar

Malaysia pertama dipilih program Pra-Pelepasan Haji

Mustafar Ali.

PUTRAJAYA: Bermula tahun ini, Malaysia menjadi negara pertama di dunia yang terpilih sebagai perintis bagi program Pra-Pelepasan Haji yang akan dilaksanakan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA).

Ketua Pengarah Imigresen Datuk Seri Mustafar Ali dalam kenyataan pada Isnin berkata melalui inisatif tersebut pengambilan cap jari serta semakan data jemaah haji Malaysia akan dilaksanakan di KLIA dan data tersebut akan disalurkan ke pangkalan sistem haji Arab Saudi.

“Objektif utama inisiatif ini adalah untuk mempermudah dan mempercepatkan proses kemasukan jemaah haji di King Abdulaziz International Airport Jeddah sekaligus menambahbaik prosedur sedia ada bagi menghadapi bilangan kemasukan jemaah haji yang tinggi di Arab Saudi,” katanya.

Katanya, perbincangan mengenai inisiatif itu berlangsung hari ini di Jabatan Imigresen Malaysia dipengerusikan beliau dan Mejar Jeneral Mubarak Almuwina dari Supreme Hajj Committee Arab Saudi.

Antara yang hadir adalah delegasi dari Kerajaan Arab Saudi, wakil-wakil Lembaga Tabung Haji, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Luar Negeri, Malaysia Airports Holdings Berhad dan Jabatan Kastam DiRaja Malaysia.

Dalam pertemuan ini, kata Mustafar, kerajaan Arab Saudi memaklumkan mengenai pelaksanaan “Proof of Concept” (POC) sistem pemeriksaan awal bagi jemaah haji bermula tahun ini dengan jangkaan seramai 36,480 jemaah haji dan 88 buah kapal terbang akan terlibat dengan inisiatif berkenaan.

“Antara kelebihan inisiatif ini adalah mempercepatkan jemaah dari segi masa menunggu pelepasan di KLIA dan ketibaan di Jeddah di mana sistem haji di Jeddah dapat mengakses dan mengesahkan maklumat cap jari, visa, rekod kesihatan dan maklumat agen yang berdaftar.

“Selain itu Kedutaan Arab Saudi juga menjanjikan kemudahan penghantaran bagasi ke tempat penginapan jemaah haji bila mereka tidak perlu lagi menunggu bagasi di lapangan terbang sebaliknya boleh terus ke tempat penginapan masing-masing,” katanya.

Mustafar berkata kemudahan tersebut bagaimanapun tertakluk hanya kepada jemaah haji yang menggunakan program Muassasah dan melalui KLIA sahaja yang menaiki penerbangan khas ke Jeddah.

"Sistem Pra-Pelepasan Jemaah Haji ini pernah diujicuba melibatkan seramai lebih kurang 1,650 orang jemaah pada tahun lepas dan kerajaan Malaysia berharap agar kerjasama seumpama ini dapat diteruskan demi memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat Malaysia,” katanya. - BERNAMA

Pra-Pelepasan Haji

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Calon Bebas Pekan sedia dipecat PKR

Klik

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain