Bukit Aman Siasat Dakwaan Doktor Biaya Serangan Movida

KUALA LUMPUR: Bukit Aman akan menyiasat dakwaan bahawa seorang doktor warga Filipina terlibat membiayai serangan bom di kelab malam Movida tahun lalu, kata Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

Ketua Polis Negara berkata, Bukit Aman akan berhubung dengan rakan sejawatannya di Amerika Syarikat (AS) untuk mendapatkan gambaran lebih jelas mengenai dakwaan itu.

Menurut sebuah laporan berdasarkan pemfailan mahkamah, Biro Siasatan Persekutuan (FBI) menyimpulkan bahawa Dr Russel Salic menyediakan dana untuk serangan ke atas kelab malam tersebut yang mencederakan lapan mangsa.

Salic ditahan di Filipina pada April 2017 dan AS telah memohon ekstradisinya, kata Jabatan Kehakiman AS.

"Kita akan menyemak dengan agensi penguatkuasaan undang-undang di AS untuk mendapatkan maklumat lanjut. Kita mahu mengetahui bagaimana mereka mempunyai kesimpulan sedemikian," kata Mohamad Fuzi ketika dihubungi The Star.

Beliau berkata pemeriksaan menyeluruh mengenai hubungan antara doktor dan suspek serangan tersebut amat diperlukan.

"Adalah sukar untuk kita menyoal-siasatnya kerana dia ditahan agensi penguatkuasaan undang-undang antarabangsa," katanya.

Media Filipina melaporkan Salic menyalurkan kewangan ke Malaysia, Australia, Syria, Lubnan, Palestin dan Bosnia antara Februari 2015 dan Jun 2016.

Difahamkan Salic telah menghantar wang kepada seorang individu dengan nama Jasanizam Rosni di Johor pada 24 Jun 2016, bebeapa hari sebelum serangan dilancarkan ke atas kelab malam tersebut.

Pada April, Jasanizam, 34, mengakui terlibat dalam melakukan persediaan untuk menyerang sebuah kuil dan kelab malam di Johor Bahru antara 27 Jun dan 2 Julai tahun lalu.

Dia dijatuhi hukuman penjara tiga tahun.

Dr Russel Salic, Movida

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Tiga Cedera Letupan Di Bandar Malaysia

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain