Raja Muda Perlis Berkenan Lancar Kempen 'Value Food No Waste' - Semasa | mStar

Raja Muda Perlis Berkenan Lancar Kempen 'Value Food No Waste'

RAJA Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail (empat, kiri) berkenan melancarkan kempen ‘Value Food No Waste’ sempena program ‘Gerak Prihatin MAIPs@Ramadan Al-Kareem di Tapak Bazar Ramadan Mata Ayer pada 30 Mei 2017. - BERNAMA

ARAU: Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail berkenan berangkat mencemar duli melancarkan kempen ''Value Food No Waste'' sempena program ''Gerak Prihatin MAIPs@Ramadan Al-Kareem di Tapak Bazar Ramadan Mata Ayer, Selasa.

Program edisi perrtama tahun 1438 Hijrah itu dianjurkan bersama Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) Perlis dengan kerjasama Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perlis (MAIPs) ) serta Majlis Perbandaran Kangar (MPK).

Pada majlis itu, Tuanku Syed Faizuddin mengulangi titah baginda pada tahun lepas supaya rakyat negeri Perlis membawa sendiri bekas makanan seperti mangkuk tingkat semasa membeli juadah.

"Beta mahu rakyat berfikir dan mengamalkan budaya serta mentaliti kelas pertama dengan membeli keperluan yang wajar sahaja bagi mengawal perbelanjaan untuk mengelak pembaziran makanan.

"Amalan ini bukan sahaja dapat mengurangkan penjanaan sampah plastik malah kebersihan persekitaran dapat dipelihara. Ciri-ciri ini melambangkan masyarakat bermentaliti kelas pertama," titah baginda menurut laporan Bernama.

Pengarah SWCorp Perlis, Mohd Hidy Md Dzahir pula berkata program tersebut berasaskan Strategi Lautan Biri Kebangsaan (NBOS) dengan MAIPs dan MPK turut mengedarkan risalah Kempen Pengurangan Penggunaan Plastik dengan menggalakan penggunaan mangkuk tingkat.

"Mesej kita memberi kesan apabila ada kalangan pengunjung bazar membawa sendiri bekas untuk mengisi juadah dan saya yakin amalan ini yang selari dengan matlamat kelestarian alam sekitar akan juga meningkatkan kualiti kehidupan," katanya.

Hadir sama Ketua Pegawai Eksekutif MAIPs, Mohd Nizam Mohd Noor dan Yang diPertua MPK, Khairin Nazry Karim serta ketua-ketua jabatan dan agensi kerajaan negeri dan persekutuan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain