suria

Singapura Digesa Timbang Semula Keputusan Padan Caj Jalan Raya

JOHOR BARU: Kementerian Pengangkutan menggesa rakan sejawatnya dari Singapura supaya mempertimbangkan semula keputusan untuk memadankan caj jalan raya (RC) di Malaysia sebanyak RM20 bagi kenderaan asing yang memasuki negara ini dari republik itu.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, RC tidak diskriminasi terhadap kenderaan yang berdaftar di Singapura, dengan menunjukkan negara itu mengenakan caj terhadap kereta Malaysia sejak 44 tahun lalu.

"Singapura telah mengenakan caj kepada kita sejak Permit Masuk Kenderaan (VEP) diperkenalkan pada 1973, bermula dengan S$10 dan meningkat secara beransur-ansur kepada S$35 (RM109) pada masa ini.

"Hanya sekarang kita memperkenalkan RC iaitu hanya RM20, sejajar dengan usaha kita untuk melaksanakan Permit Masuk Kenderaan," katanya kepada pemberita di sini, Jumaat.

Pada 9 Januari lalu, Menteri Pengangkutan Singapura, Khaw Boon Wan memberitahu di Parlimen bahawa negara republik itu akan memadankan RC Malaysia yang dikenakan Malaysia sebanyak RM20.

Beliau berkata, Malaysia mengutip kira-kira RM13.9 juta bagi kadar jalan raya dari kenderaan Singapura antara 1 November dan 20 Disember tahun lalu.


VEP.

Artikel Lain