Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 Perlu Dikaji Semula - Semasa | mStar

Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 Perlu Dikaji Semula

Tan Yeoh Foong pada Khamis mengaku bersalah atas tuduhan menulis perkataan kurang sopan dengan tujuan membangkitkan kemarahan di atas kertas saman trafik yang diterimanya pada 14 Disember lalu.

KUALA LUMPUR: Jabatan Peguam Negara berpendapat hukuman yang diperuntukkan di dalam Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 (Akta 336) perlu dikaji semula.

Merujuk kepada kes seorang ibu tunggal yang didenda RM100 oleh Mahkamah Majistret atas kesalahan itu di Johor Bahru pada Khamis, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata, sudah tiba masanya kajian terhadap hukuman di bawah peruntukan tersebut dilaksanakan agar hukuman yang lebih sesuai dikenakan.

Mohamed Apandi berkata, hukuman yang dijatuhi terhadap wanita itu adalah hukuman maksimum yang dibenarkan di bawah peruntukan tersebut.

"Oleh yang demikian, rayuan ke atas hukuman tidak akan dibuat," katanya dalam satu kenyataan di sini, Jumaat.

Pada Khamis, Tan Yeoh Foong, 53, mengaku bersalah atas tuduhan menulis perkataan kurang sopan dengan tujuan membangkitkan kemarahan di atas kertas saman trafik yang diterimanya pada 14 Disember.

Majistret Mohd Azlan Shah Mohd Allias yang menjatuhi hukuman denda itu kepada Yeoh Foong dan jika gagal membayar denda dikenakan hukuman penjara sebulan, turut menasihati tertuduh supaya tidak mengulangi perbuatannya itu.

Mengikut kertas pertuduhan, Yeoh Foong didakwa menulis perkataan 'babi' di atas kertas saman yang diterimanya, di Jalan Tun Abdul Razak, Johor Bahru kira-kira 8.55 malam pada Rabu. - Bernama


Peguam Negara , Akta 336

Artikel Sebelum

PM Najib Jenguk Bapa Kematian Tiga Anak

Artikel Berikut

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain