Yuya Yuya Bongkar Rahsia Industri Hiburan Negara - Semasa | mStar

Yuya Yuya Bongkar Rahsia Industri Hiburan Negara

Abie bersama naskhah sulungnya Yuya Yuya yang dilancarkan petang Rabu.

KUALA LUMPUR: 'Yuya Yuya' yang menggambarkan situasi riuh rendah dipilih sebagai tajuk novel sulung hasil karya bekas wartawan hiburan tempatan dengan nama penanya, Abie Abdullah.

Novel genre fiksyen kewartawanan ini menceritakan kisah benar sepanjang 20 tahun wartawan dengan nama sebenarnya Abdullah Mamat berkecimpung dalam industri hiburan negara.

"Buku Yuya Yuya ini mengandungi 50 peratus fakta dan 50 fiksyen. Daripada situasi yang saya ceritakan ini, ia ditulis berdasarkan pengalaman sendiri.

"Saya akui boleh dikatakan hampir 90 peratus karakter yang dicipta berdasarkan artis yang pernah wujud sepanjang tempoh pembabitan saya dalam dunia kewartawanan, dan seterusnya mengadaptasikan mereka dalam imaginasi saya," katanya pada majlis pelancaran naskhah itu di sini, petang Rabu.

Tambah Abie, penerbitan buku itu sesuai untuk peminat hiburan tempatan, malahan menyerahkan sepenuhnya kepada pembaca untuk menilainya.

Selain itu, Abie turut membuka peluang kepada rakan media yang ingin menerbitkan buku supaya menghantar manuskrip kepadanya.

"Saya memang mengalukan-alukan manuskrip daripada rakan media yang ingin menerbitkan buku. Itu adalah perancangan saya tahun depan," jelasnya.

Novel setebal 480 halaman ini dijual pada harga RM25.90 di Semenanjung Malaysia dan RM29.90 untuk Sabah dan Sarawak. Ia boleh didapati menerusi Facebook YUYAYUYA Publications atau WhatsApp 017 9747331.

Yuya Yuya , Abie Abdullah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Mesej Viral Gred UPSR Adalah Palsu

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain