Mangsa Penipuan Dokumen Tampil Kongsi Cerita - Semasa | mStar

Mangsa Penipuan Dokumen Tampil Kongsi Cerita

PETALING JAYA: Kegiatan penipuan dan pemalsuan dokumen semakin berleluasa selepas sijil palsu dan ijazah yang mencurigakan dibongkar.

Selepas mendapat sijil atau ijazah palsu, timbul pula penipuan terbaharu ialah kad keahlian palsu untuk menyertai badan profesional yang direka oleh individu terbabit.

Sebelum ini Sunday Star ini malaporkan mengenai ejen pendidikan yang memberi jaminan seseorang itu layak mengikuti kursus-kursus yang sukar diperolehi dengan membuat bayaran tertentu.

Dan kini, tanpa sebarang kelayakan, suspek berkomplot cuba membawa mangsa menyertai salah sebuah badan profesional iaitu Persatuan Farmasi Malaysia (MPS).

Kes tersebut terbongkar apabila dua mangsa yang mendakwa diri mereka 'Datuk Seri Dr', dan bakal menjadi doktor perubatan turut ditipu dengan pembelian produk mahal yang tidak memberi sebarang kesan.

"Kami telah memeriksa dengan pegawai MPS yang pantas mengesahkan keahliannya menerusi telefon tanpa sebarang pengesahan lain.

"Bagaimana seorang yang bukan lulusan farmasi boleh berada dalam persatuan profesional? Bagaimana sekiranya kami mati apabila menggunakan produk yang dijualnya itu?,"ujar kedua-dua individu yang enggan mendedahkan identiti sebenar mereka.

Sementara itu, Ketua Pengarah Kesihatan dan Presiden Majlis Perubatan Malaysia Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata, Rang Undang-Undang (RUU) Farmasi yang merangkumi semua peraturan masih dalam perbincangan untuk dilaksanakan.

RUU ini akan menggabungkan Akta Pendaftaran Farmasi 1951, Akta Racun 1952, Akta Jualan Dadah 1952 dan Ubat (Iklan dan Penjualan) 1956. 

Gabungan ini dijangka akan lebih berkesan dalam menangani aduan-aduan orang awam berkaitan dengan produk perubatan.

Selain  itu, Presiden MPS Datuk Nancy Ho mengesahkan kes penipuan tersebut telah dimaklumkan akhir tahun lalu.

"Kami mendapat tahu mengenai seseorang individu itu apabila membaca mengenainya di laman web serta aduan yang diterima.

"Kami segera memeriksa statusnya dengan Lembaga Farmasi, yang mengesahkan dia tidak berdaftar," katanya.

Beliau berkata perkara itu telah dibincangkan dalam mesyuarat MPS dan telah merujuk kepada penasihat undang-undang.

"Individu itu telah diminta memadam perkara berkaitan di laman web beliau secara sukarela ," katanya.

Berikutan terbongkarnya kes tersebut, Nancy berkata, pihak MPS kini lebih berhati-hati dan akan melihat setiap permohonan dengan terperinci.

"Semua ahli farmasi berdaftar disenaraikan di laman web Kementerian Kesihatan (tetapi) kami akan melakukan segala yang mungkin untuk mengelakkan kejadian tersebut daripada berulang," katanya, sambil memberi jaminan kepada orang ramai bahawa MPS akan berusaha untuk lebih berhati-hati.

Penipuan dokumen

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain