Pati Punca Penularan Kes Tibi - Semasa | mStar

Pati Punca Penularan Kes Tibi

Dr Hilmi Yahaya (kanan) mendengar penerangan Pakar Perubatan Respiratori Hospital Raja Perempuan Zainab 2 Kota Bharu, Dr Azza Omar (dua, kanan) pada Persidangan Tuberkulosis dan Penyakit Paru-paru Negara pada Sabtu. Foto: Bernama

KUALA LUMPUR: Pendatang asing tanpa izin (Pati) ke negara ini adalah antara punca berlakunya penularan penyakit tuberkulosis (Tibi) atau batuk kering.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya berkata Pati tidak menjalani saringan kesihatan dan mereka yang menghidap penyakit itu kemudiannya menyebarkan kepada penduduk setempat.

"Memang kita (kementerian) kawal tetapi kes tibi masih lagi tinggi kerana Pati masuk ke negara tanpa menjalani saringan kesihatan," katanya pada perasmian Persidangan Kebangsaan TB dan Penyakit Paru-paru 2016 pada Sabtu.

Beliau berkata pekerja asing yang datang secara sah ke negara ini perlu menjalani saringan kesihatan di negara asal terlebih dahulu sebelum menjalani saringan sekali lagi di Malaysia.

Justeru, beliau meminta semua pihak termasuk majikan bersama menangani penyakit tibi dengan tidak menggaji PATI yang tidak diketahui status kesihatan mereka. Dr Hilmi berkata sebanyak 24,220 kes tibi dilaporkan pada 2015 dengan jumlah kematian akibat seramai 1,696 orang. -Bernama

Pati , Tibi , Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?