Kes Hasutan Azmi Dibicarakan Di Mahkamah Sesyen

Azmi bersama peguamnya, Gobind Singh Deo ketika perbicaraan kesnya di Kompleks Mahkamah Jalan Duta tahun lalu.

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini memerintahkan kes hasutan yang dihadapi pensyarah undang-undang Universiti Malaya (UM) Prof Madya Dr Azmi Sharom dibicarakan di Mahkamah Sesyen.

Hakim Datuk Ab Karim Ab Rahman membuat keputusan itu selepas menolak permohonan Azmi yang diwakili peguam Gobind Singh Deo supaya perbicaraan kes hasutannya didengar di Mahkamah Tinggi.

Dalam penghakimannya, Ab Karim berkata mahkamah berpendapat tidak ada perkara tidak adil atau tidak munasabah terhadap pemohon (Azmi) sekiranya perbicaraan kes itu diteruskan di Mahkamah Sesyen.

"Kes ini bukan satu kes yang luar biasa atau terkecuali. Mahkamah mendapati tiada sebab kukuh dikemukakan pemohon mengapa kesnya tidak patut didengar oleh Mahkamah Sesyen. 

"Oleh itu mahkamah menolak permohonan tersebut dan kes di Mahkamah Sesyen diteruskan," katanya.

Mahkamah juga menolak permohonan Gobind untuk menangguhkan perbicaraan yang ditetapkan esok di Mahkamah Sesyen di hadapan Hakim Amernudin Ahmad, dan memerintahkan permohonan untuk menangguhkan perbicaraan dikemukakan di mahkamah berkenaan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Suhaimi Ibrahim berhujah tidak wujud keadaan istimewa dalam kes Azmi yang membolehkan beliau memindahkan kes hasutannya ke Mahkamah Tinggi.

Bagaimanapun, Gobind berhujah bahawa Seksyen 417 Kanun Acara Jenayah menyatakan Mahkamah Tinggi mempunyai kuasa dan hak untuk memindahkan kes berkenaan dan seterusnya mendengarnya di Mahkamah Tinggi tersebut. 

"Sekiranya anak guam saya dibicarakan di Mahkamah Sesyen, haknya untuk merayu akan berakhir di Mahkamah Rayuan," katanya.

Azmi, 46, didakwa menyebut perkataan menghasut berhubung komennya dalam berita bertajuk 'Take Perak crisis route for speedy end to Selangor impasse, Pakatan told', di pejabat Jabatan Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPKKL), Jalan Hang Tuah di sini pada 12.30 tengah hari, 15 Ogos 2014.

Presiden Persatuan Kakitangan Akademik UM itu juga didakwa terhadap pertuduhan pilihan iaitu menerbitkan perkataan menghasut berhubung krisis sama, pada masa dan tempat yang sama. 

Kedua-dua pertuduhan, masing-masing mengikut Seksyen 4(1)(b) dan Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 yang membawa hukuman denda maksimum RM5,000 atau penjara maksimum tiga tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.-- Bernama


Artikel Sebelum

Najib Pertahan Hak Saman Dr Ling

Artikel Berikut

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain