Debat: Selesaikan Dahulu Kes Eric Paulsen Di Mahkamah - Jakim - Semasa | mStar

Debat: Selesaikan Dahulu Kes Eric Paulsen Di Mahkamah - Jakim

Othman Mustapha

PETALING JAYA: Kes membabitkan Pengarah Eksekutif Lawyers for Liberty, Eric Paulsen perlu diselesaikan di mahkamah sebelum membuat cadangan untuk berdebat dengan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) di televisyen.

Ketua Pengarah Jakim, Datuk Othman Mustapha berkata, kes Paulsen ketika ini masih dalam siasatan polis.

Sehubungan itu, beliau meminta supaya kes peguam berkenaan diselesaikan dahulu di mahkamah.

"Kes Eric sedang dalam siasatan polis, soal debat ini bukan soal isu, bukan soal pokok.

"Selesai dahulu kes dia di mahkamah. Dia tak boleh mengelak daripada siasatan ini dan beralih kepada usaha untuk mempertahankan diri melalui debat pula," katanya kepada mStar Online pada Khamis.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek pada Khamis berkata, kerajaan membuka peluang kepada peguam itu  untuk berdebat dengan Jakim di televisyen berhubung kenyataannya di Twitter mendakwa jabatan itu mempromosi ekstremisme.

Ahmad Shabery menganggap ruang tersebut perlu kerana lelaki itu bertanggungjawab memberi penjelasan mengenai kenyataannya itu supaya masyarakat lebih jelas dan dapat membuat penilaian.

Paulsen menerusi catatan di laman Twitter pada Jumaat lepas: "Jakim sedang menggalakkan ekstremisme pada setiap Jumaat dan kerajaan perlu menanganinya jika serius mahu membanteras ekstremisme di Malaysia".

Dia ditahan polis di Brickfields pada Isnin lalu, dilepaskan selepas ditahan reman dua hari.

Kertas siasatan berhubung kes itu akan diserahkan kepada Jabatan Peguam Negara tidak lama lagi, kata Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Datuk Seri Mohmad Salleh.

Eric Paulsen , Jakim , Othman Mustapha , debat

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain