Gelandangan: Kekal Imej Masjid, NGO Dicadang Guna Pusat Dobi – Mufti - Semasa | mStar

Gelandangan: Kekal Imej Masjid, NGO Dicadang Guna Pusat Dobi – Mufti

Dr Zulkifli Mohamad Albakri
Dr Zulkifli Mohamad Albakri. Foto Facebook Dr Zulkifli Mohamad Albakri.

PETALING JAYA: Mufti Wilayah Persekutuan, Dr Zulkifli Mohamad Albakri mahu imej masjid sebagai tempat beribadat dan aktiviti keagamaan dikekalkan.

“Saya tak nak masjid dijadikan macam rumah. Masjid perlu dikekalkan kemasjidannya,” katanya ketika dihubungi mStar Online bagi mengulas cadangan badan bukan kerajaan (NGO), Pertiwi Soup Kitchen supaya masjid di sekitar Kuala Lumpur mempertimbangkan untuk menyediakan ruang bagi menempatkan kemudahan seperti mesin basuh dan pengering baju buat golongan gelandangan.

Zulkifli berpendapat bahawa cadangan itu akan menimbulkan kebimbangan mengenai longgokan baju-baju kotor dan kesulitan di kalangan pengguna lain untuk menggunakan kemudahan-kemudahan di masjid.

“Saya bimbang sekiranya perkara ini berlaku, akan ada longgokan baju-baju kotor di masjid. Itu belum lagi, orang ini datang tunggu basuh baju, orang itu longgok baju.

“Orang ini berebut nak pakai mesin basuh, orang itu kata satu mesin basuh tak cukup, perlu ada lebih banyak lagi. Jadi akan timbul macam-macam perkara nanti.

“Mungkin ruang yang ada hendak digunakan untuk pengguna masjid nak mengambil wuduk. Kita mahu masjid dijadikan tempat bersolat dan aktiviti keagamaan,” katanya.

Beliau menambah, masjid-masjid di Kuala Lumpur terutama pada setiap Jumaat akan dipenuhi dengan umat Islam untuk bersolat.

Mstar Online pada Selasa melaporkan Pengasas Pertiwi Soup Kitchen, Munirah Abdul Hamid mencadangkan supaya ruang untuk menempatkan kemudahan mesin basuh, pengering baju dan lokar menyimpan barang buat golongan gelandangan dapat disediakan di masjid-masjid di sekitar ibu negara.

Mengulas lanjut, Zulkifli berpendapat bahawa NGO tersebut boleh memikirkan cara lain yang lebih munasabah dalam soal kebersihan pakaian gelandangan.

Sebagai contoh katanya, NGO boleh menyediakan baju-baju lain untuk gelandangan sementara baju mereka dibasuh menggunakan khidmat dobi pada harga berpatutan.

“Sebelum NGO sediakan baju yang lain kepada gelandangan ini, mereka boleh tandakan baju-baju dari segi kuantiti yang diberi. Dobi ini boleh dibuat menerusi ejen-ejen pada harga yang berpatutan,” kata Zulkifli.

Bagaimanapun Zulkifli berkata, gelandangan beragama Islam yang datang ke masjid untuk tujuan bersembahyang, berwuduk dan menggunakan kemudahan untuk membersihkan sedikit diri tanpa membazir air dan mengotori kawasan dialu-alukan kerana ia merupakan hak ke atas mana-mana orang Islam.

“Ini tidak menjadi masalah, insyaAllah. Cuma, sepatutnya jagalah adab-adab berada di masjid tanpa mengotori dan mencemarkan imejnya,” katanya.

Mengenai kemudahan gelandangan untuk mandi, Zulkifli berkata, perkara itu boleh dirujuk kepada Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) yang lebih memahami tentang-tentang dasar-dasar berkaitan dengan masjid.

Katanya, rujukan itu termasuk cadangan Pertiwi Soup Kitchen agar ruang disediakan untuk menempatkan lokar bagi gelandangan menyimpan barang peribadi mereka.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain