2015: Pilihan Individu Untuk Menjadi Produktif Atau Sebaliknya - Semasa | mStar

2015: Pilihan Individu Untuk Menjadi Produktif Atau Sebaliknya

KUALA LUMPUR: Tahun 2015 mungkin boleh menjadikan individu itu lebih produktif atau sebaliknya dan bergantung kapada diri sendiri.

Dengan jumlah 16 hari cuti umum pada tahun 2015 yang kebanyakannya jatuh pada Jumaat, Sabtu, Ahad atau Isnin menjadi peluang untuk seseorang pekerja itu boleh merancang untuk bercuti panjang.

Bermula 1 Januari, cuti umum bagi Tahun Baharu (Khamis) sebelum cuti sambutan Maulidur Rasul (3 Jan) yang jatuh pada hari Sabtu.

Selepas itu sambutan Tahun Baru Cina pada Khamis dan Jumaat (19,20 Feb). Manakala cuti umum akan bersambung pula pada 1 Mei (Hari Buruh) dan terus ke Hari Wesak pada Ahad (3 Mei).

Hari Raya Aidil Fitri dijangka jatuh pada hari Jumaat dan Sabtu ketiga bulan Julai , manakala Hari Kebangsaan adalah pada hari Isnin pada bulan Ogos.

Hari Raya Haji jatuh pada hari Khamis pada bulan September,sementara di negeri-negeri seperti Kedah, Kelantan, Perlis dan Terengganu akan diberi  cuti tambahan satu hari pada hari tersebut.

Bagi negeri-negeri yang menggunakan hari minggu sebagai hari rehat, cuti panjang oleh pekerja akan berlaku pada Hari Deepavali November ini yang jatuh hari Selasa.

Sementara itu sambutan Awal Muharam yang jatuh pada malam Hari Raya Krismas berdasarkan kalendar Islam yang lebih pendek tahun depan.

Hanya Hari Malaysia (September ) dan Awal Muharam (Oktober) jatuh pada hari 'ganjil' iaitu hari Rabu yang tidak hampir dengan cuti hujung minggu.

Selain itu, bidang perniagaan bakal menghadapi beberapa bentuk kesan yang mana, pekerja akan memohon cuti panjang.

Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) Datuk Shamsuddin Bardan menegaskan adalah penting bagi syarikat-syarikat untuk merancang lebih awal bagi mengimbangi untuk mengekalkan output dan produktiviti peringkat.

"Untuk mengatasi masalah ini, syarikat-syarikat perlu bekerjasama dengan semua pekerja mereka supaya tidak akan ada apa-apa kerugian besar," katanya ketika dihubungi pada Isnin.

Shamsuddin berkata penyelesaian lain yang boleh dilakukan untuk mengguna pakai dasar biasanya diamalkan dalam organisasi Jepun yang mengenal pasti cuti tahunan awal dan juga mengenal pasti hari gantian untuk cuti ini terutamanya jika ia adalah berkaitan agama .

"Sebagai contoh, kita mempunyai cuti umum bagi Deepavali tetapi tidak semua orang meraikan supaya syarikat itu mengenal pasti pelbagai tarikh penggantian yang boleh digunakan oleh pekerja bukan Hindu sebaliknya," katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana Malaysia ( PKS ) Teh Kee Sin berkata, terdapat biasanya penurunan sebanyak kira-kira 20 peratus kepada 30 % dalam produktiviti semasa musim cuti panjang.

"Malah, PKS menghadkan bilangan cuti umum kepada kira-kira 10 hingga 14 hari setahun untuk tujuan pengeluaran .

"Menurut undang-undang buruh, pekerja di sektor swasta layak untuk 10 hari cuti umum dan terdapat empat kali iaitu Hari Pekerja, Hari Jadi Yang dipertuan Agong, Hari Jadi Sultan dan Hari Kebangsaan yang merupakan hari cuti wajib, " katanya .

Tambahnya, PKS telah disediakan untuk membentang panjang cuti tahun depan dengan perancangan terlebih dahulu.

"Satu-satunya masalah yang kita takut adalah cuti yang diisytiharkan pada saat-saat akhir kerana ia tidak memberikan kita masa yang cukup untuk merancang bentuk kerja, " katanya .

Malaysia berada di kedudukan ketujuh dunia dari segi jumlah cuti umum negara.

kalendar 2015

Artikel Sebelum

Pekerja Binaan Maut Ditimpa Dinding Konkrit

Artikel Berikut

Lebih Artikel