Polis 95 Peratus Pasti Individu Yang Ditangkap Adalah Nikson - Semasa | mStar

Polis 95 Peratus Pasti Individu Yang Ditangkap Adalah Nikson

Datuk Jalaluddin Abdul Rahman
KOTA KINABALU: Polis pasti 95 peratus individu yang telah ditangkap, adalah Nikson Muktadir, salah seorang pemimpin utama kumpulan penculikan rentas sempadan untuk wang tebusan.

Mengulas laporan eksklusif The Star,  Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Jalaluddin Abdul Rahman pada Sabtu berkata penangkapan Nikson adalah penting dalam usaha melumpuhkan kumpulan terkenal Muktadir Bersaudara.

"Kita menahan seorang lelaki di antara lapan orang dewasa dan kanak-kanak di sebuah bot di Pulau Bohayan, Semporna, pukul 5.30 petang pada 30 November.

"Kami masih berusaha untuk mengesahkan identiti sebenarnya tetapi kami 95 pasti bahawa orang itu adalah dia (Nikson)," katanya kepada media selepas menghadiri majlis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Sabah di sini.

Jalaluddin berkata Nikson adalah antara mereka yang terlibat dalam serangan ke atas resort di Pulau Mabul pada 12 Julai apabila Polis Marin Korperal Abdul Rajah Jamuan, 32, ditembak mati dan rakannya Konstabel Zakiah Aleip, 26, diculik.

Beliau berkata seorang lagi individu utama yang dikaitkan dengan kumpulan Muktadir telah ditangkap dan kemudian ditembak mati di Tawi Tawi, selatan Filipina pada akhir bulan Ogos.

Apok Kahumbo atau Mubin Halil, 42, yang dikenali sebagai pengumpul perisikan kumpulan Abu Sayyaf yang ditugaskan untuk mengenal pasti sasaran kemungkinan penculikan ditembak mati ketika dia cuba melarikan diri selepas dikawal ketat semasa tiba di sebuah mahkamah di pekan Bongao, wilayah Tawi-Tawi, Selatan Filipina, 29 Ogos.

Jalaluddin juga mengumumkan lanjutan perintah berkurung di sepanjang pantai timur Sabah selama dua minggu sehingga 24 Disember.

Beliau berkata perintah berkurung dari pukul 7 malam hingga 5 pagi adalah perlu kerana rangkaian perisikan keselamatan Malaysia menunjukkan bahawa kumpulan-kumpulan merentasi sempadan masih merancang penculikan.

"Kumpulan-kumpulan ini adalah mudah alih dan telah bergerak selesa di antara Sabah dan selatan Filipina.

"Tidak ada keraguan tentang keberkesanan perintah berkurung," kata Jalaluddin sambil menjelaskan bahawa keadaan keselamatan di pantai timur Sabah adalah terkawal.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kikis Sindrom 'Aku Layak' Dalam Umno

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin