JKM Jaga, Lindungi Remaja OKU - Semasa | mStar

JKM Jaga, Lindungi Remaja OKU

Rohani melawat Muhammad Firdaus di Hospital Tuanku Jaafar pada Selasa. - foto UU BAN/The Star
SEREMBAN: Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan menempatkan remaja orang kurang upaya (OKU), Muhammad Firdaus Dullah, 15, di institusi kanak-kanak JKM melalui perintah sementara daripada mahkamah sebaik dia sihat dan pulih serta dibenarkan keluar Hospital Tuanku Jaafar Seremban (HTJS).

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata langkah ini bagi memastikan dia dijaga dengan baik, diberi perlindungan dan juga pemulihan.

"Sebagai seorang OKU, kita akan memberikan segala bantuan dan kemudahan yang diperlukannya. Dia akan kita tempatkan di institusi kami yang bersesuaian dengan keadaannya. 

"Kami juga akan memberikan kaunseling sebab emosinya belum lagi stabil," katanya kepada pemberita selepas melawat Muhammad Firdaus di HTJS di sini, Selasa.

Muhammad Firdaus ditemui dalam keadaan kurus kering dalam bilik yang kotor dan dipenuhi najis oleh anggota Jabatan Imigresen Negeri Sembilan dalam operasi bersepadu 6P di rumah pangsa Taman Semarak, Nilai, Sabtu lalu selepas melakukan pemeriksaan di rumah berkenaan.

Rohani berkata selain itu, JKM juga akan menjejaki waris remaja OKU itu, selain daripada ibunya.

"Ini disebabkan, walaupun dia akan berada dalam institusi kami, saya tidak mahu hubungan kekeluargaan terputus. Keluarga mesti bersama-sama bertanggungjawab untuk memastikan Muhammad Firdaus mendapat sepenuh kasih sayang," katanya.

Ditanya berapa lama Muhammad Firdaus akan berada di hospital, beliau berkata melihat daripada keadaannya, dia dijangka dibenarkan keluar daripada hospital dalam tempoh sebulan atau lebih.

Katanya Muhammad Firdaus kini didapati bertambah sihat dan selera makannya pun bertambah.

"Dalam masa tiga hari, berat badannya telah bertambah dua kilogram. Dia memberi tindak balas yang baik terhadap segala rawatan yang diberikan kepadanya. Dia nampak gembira dan hendak makan sahaja, yang penting dia bertambah kuat, malah dia bangun sendiri. Sebagai OKU 'cerebral palsy' keadaan ini adalah normal," katanya.

Beliau yakin remaja yang ditemui dalam keadaan menyedihkan Sabtu lalu akan pulih dengan lebih cepat.

Sementara itu, Rohani mengesahkan bapa Muhammad Firdaus iaitu Dullah Sibil, sudah meninggal dunia ketika berumur 51 tahun di Sabah pada 22 Januari 2012.

Mengenai ibu Muhammad Firdaus, Rohani berkata ibunya masih ditahan reman polis dan kertas siasatan dibuka mengikut Akta Kanak-Kanak 2001.

JKM , Muhammad Firdaus , OKU

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel