Pengamal Media Protes Tuntut Kebebasan - Semasa | mStar

Pengamal Media Protes Tuntut Kebebasan

Sebahagian peserta demonstrasi mengadakan bantahan aman menuntut kebebasan media.
Sebahagian peserta demonstrasi mengadakan bantahan aman menuntut kebebasan media.

KUALA LUMPUR: Hujan lebat tidak menghalang bantahan oleh sekumpulan pengamal media yang diketuai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Gerakan Media Marah (Geramm) di ibu negara pada Sabtu.

Dengan laungan 'bebaskan media', kumpulan itu yang sebahagian besarnya berpakaian merah memulakan bantahan di hadapan pejabat Majlis Peguam sebelum bergerak ke arah stesen LRT Masjid Jamek iaitu lokasi seorang wartawan dipukul semasa perhimpunan Bersih 3.0 pada April 2012.

Kumpulan kira-kira 100 orang itu yang kebanyakannya terdiri daripada editor portal berita, wartawan, jurugambar dan aktivis media menuntut kebebasan akhbar, pembatalan penggantungan akhbar 'The Heat' dan pemansuhan Akta Penerbitan dan Mesin Cetak.

Jurucakap Geramm, Fathi Aris Omar berkata kumpulan itu tidak lama lagi akan menyerahkan petisyen yang mengandungi lapan tuntutan dan pensil merah sebagai simbolik kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN).

Mereka juga menyeru agar layanan yang lebih baik diberikan kepada pengamal mdia bagi semua acara kerajaan dan politik tanpa pilih kasih.

"Bantahan ini adalah satu mesej kepada kerajaan untuk mengambil perhatian bahawa media kini bersedia untuk mengambil untuk jalan untuk berjuang demi kebebasan akhbar," katanya.

Protes yang diadakan dalam pemerhatian polis itu berakhir tanpa sebarang kejadian tidak diingini pada pukul 3.30 petang.

Artikel Sebelum

Pelajar 'Punk' Serang Guru Ditahan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Mereka tidak layak cakap pasal hoki"