Kadar Yuran IPTA Di Negara Ini Masih Munasabah - Mary Yap - Semasa | mStar

Kadar Yuran IPTA Di Negara Ini Masih Munasabah - Mary Yap

KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan belum bercadang mengurangkan yuran pembelajaran di Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) kerana kadarnya pada masa ini masih munasabah.

Timbalan Menterinya Datuk Mary Yap Kain Ching berkata yuran pengajian peringkat ijazah sarjana muda di IPTA masih ditanggung kerajaan dengan kadar 85 hingga 90 peratus bertujuan meringankan beban pelajar.

"Mengikut amalan semasa, kadar yuran di IPTA ditetapkan berdasarkan faktor ekuiti sosial untuk meluaskan akses kepada masyarakat dan bukan prinsip 'cost recovery'.

"Penetapan yuran dipengaruhi oleh pelbagai faktor termasuk kos langsung dan tidak langsung, nilai sepadan pelajar sepenuh masa, nisbah tenaga pengajar dan pelajar, mod kerja kursus atau penyelidikan, daya saing dan sebagainya," katanya ketika menjawab soalan Senator Dr Syed Husin Ali pada persidangan Dewan Negara, Selasa.

Syed Husin ingin mengetahui sama ada kerajaan mempunyai rancangan untuk mengurangkan yuran pengajian tinggi sebagai langkah membantu pelajar menghadapi peningkatan kos sara hidup.

Bagi Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS), Yap berkata, institut tersebut tertakluk di bawah Akta Pendidikan Swasta 1996 (Akta 555) dan pihak pengurusan IPTS tidak boleh mengenakan yuran melebihi kadar yang diluluskan kementerian.

"Kementerian sentiasa berusaha mengawal selia IPTS supaya mampu memberikan perkhidmatan pendidikan tinggi yang berkualiti dengan mengenakan yuran berpatutan.

"Semua IPTS yang ditubuhkan di negara ini dikawal dan ditadbir urus mengikut akta tersebut, termasuk kadar yuran yang dikenakan IPTS kepada pelajarnya," katanya.

Menjawab soalan Syed Husin mengenai pendidikan percuma di negara ini, Yap menegaskan pelaksanaan sistem tersebut hanya akan menimbulkan 'kesan domino' iaitu peningkatan kadar pembayaran cukai bagi menampung langkah itu.

Beliau berkata Finland adalah contoh terbaik bagi negara yang memperuntukkan pendidikan percuma tetapi terpaksa ditanggung rakyat dengan kadar cukai pendapatan yang tinggi.

"Sekiranya berlaku (pendidikan percuma) di Malaysia, ini akan menimbulkan peningkatan dari segi cukai yang akan membebankan rakyat," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain