Wakil Perlis Minta Ops Cantas Diperluas Terhadap Golongan Pelampau - Semasa | mStar

Wakil Perlis Minta Ops Cantas Diperluas Terhadap Golongan Pelampau

KUALA LUMPUR: Perwakilan Umno Perlis mencadangkan supaya 'Ops Cantas' diperluaskan ke atas golongan pelampau dalam mencetuskan sensitiviti yang bertentangan dengan Syariah di negara ini.

Wakil Perlis, Ramli Sharif berkata, ia berkaitan dengan tuntutan Gabungan NGO Hak Asasi Manusia (Comango) yang sebelum ini dilaporkan telah membawa laporan ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) antara lain untuk menuntut supaya murtad diterima sebagai hak kebebasan beragama; mengiktiraf hak pengamal lesbian, gay, biseksual dan transeksual (LGBT) dan menghalalkan perzinaan.

"Ia bercanggah dengan hukum Syariah Islam. Comango kata mereka mewakili majoriti rakyat Malaysia. Ini satu penipuan besar. Betul ke tuan-tuan dan puan-puan ni dah beri mandat kepada mereka untuk mewakili kita, betul ke?

"Mereka kata mereka mewakili 15 NGO (badan bukan kerajaan) tetapi difahamkan hanya 12 NGO sahaja yang berdaftar, maka bakinya haramlah.

"Oleh itu, wakil Perlis cadangkan supaya Ops Cantas diperluaskan ke atas golongan pelampau dan haram ini'" dakwanya.

Beliau berkata demikian ketika membahaskan usul agama dan pendidikan pada hari ketiga Perhimpunan Agung Umno 2013 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini, Sabtu.

Dilaporkan Comango bertindak melobi negara-negara asing supaya mendesak Malaysia mematuhi prinsip hak asasi tanpa batas dalam laporan yang dikemukakan untuk diteliti dalam Proses Semakan Berkala Sejagat Majlis Hak Asasi Manusia di Geneva, Switzerland baru-baru ini.

Ops Cantas merupakan operasi Kementerian Dalam Negeri dalam membanteras jenayah di negara ini.

Menurut Ramli, tuntutan yang dibawa oleh gabungan NGO itu bertentangan dengan perlembagaan dan keperluan rakyat Malaysia.

Beliau berkata, "Kalau perlu cantas, cantaslah. Ini kan kepakaran Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi. Kepakaran cantas ada pada naib presiden kita (Zahid)."

Artikel Sebelum

Umno Tolak Tahaluf Siyasi Digariskan PAS

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Mayat Wanita Ditemui Terdampar Di Pantai

default image

PM Cadang Empat Langkah MCA Terus Bertahan

Klik

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain