PAC Cadang Penubuhan Jawatankuasa Khas Untuk Setiap Kementerian - Semasa | mStar

PAC Cadang Penubuhan Jawatankuasa Khas Untuk Setiap Kementerian

KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) akan mencadangkan kepada kerajaan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas di setiap kementerian untuk memantau perbelanjaan wang negara, kata Pengerusinya Datuk Nur Jazlan Mohamed.

Katanya, jawatankuasa khas ini mempunyai fungsi yang sama seperti PAC dengan keanggotaannya terdiri daripada anggota-anggota Parlimen parti kerajaan dan juga pembangkang.

"Kita cuma ada satu PAC sahaja untuk memantau semua kementerian. Sedangkan di United Kingdom (UK), setiap kementerian ada jawatankuasa macam PAC," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen pada Isnin.

Beliau berkata demikian selepas menerima kunjungan sembilan anggota Parlimen UK diketuai anggota Parlimen dari Parti Konservatif UK, Ian Liddell-Grainger.

Katanya, jawatankuasa khas berkenaan akan menyoal perbelanjaan setiap kementerian yang dipantau dan soalan itu harus dijawab oleh menteri atau pegawai tertinggi kementerian berkenaan.

"Di UK, dia ada jawatankuasa khas untuk Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pertahanan dan sebagainya. Kita dapat idea ini selepas bertukar pendapat dengan rakan-rakan kita dari UK dan difikirkan wajar untuk kita cadangkan kepada kerajaan," katanya.

Soal jawab di antara anggota dalam jawatankuasa khas itu akan meningkatkan lagi interaksi di antara anggota Parlimen dan mereka yang memegang kuasa eksekutif dan seterusnya pentadbiran kementerian akan dapat dilaksanakan dengan lebih baik, katanya.

Sementara itu, Jazlan memuji langkah Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang menawarkan diri untuk bertemu dengan PAC Khamis ini berhubung isu pembayaran RM1.6 juta kepada artis Korea semasa sambutan Hari Belia Kebangsaan tahun lepas seperti yang dibangkitkan dalam Laporan Ketua Audit Negara baru-baru ini.

Bayaran itu dibuat semasa Ahmad Shabery menerajui Kementerian Belia dan Sukan dan tindakan beliau wajar dicontohi menteri-menteri lain, katanya.

Nur Jazlan juga melarang media mempolitikkan pertemuan PAC dengan Ahmad Shabery kerana tindakan beliau (Ahmad Shabery) lebih kepada rasa tanggungjawab sebagai seorang menteri untuk menjelaskan perkara yang benar dan langkah beliau akan membolehkan PAC mendapat maklumat terperinci. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain