Parlimen Belia Bersidang April 2014 - Khairy - Semasa | mStar

Parlimen Belia Bersidang April 2014 - Khairy

KUALA LUMPUR: Persidangan pertama Parlimen Belia Malaysia (PBM) dijangka dilaksana April tahun depan, kata Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin.

Beliau memberitahu persidangan Dewan Rakyat hari ini pemilihan anggotanya pula dijangka dibuat pada Februari 2014.

Katanya, kementeriannya meningkatkan jumlah daftar pemilih, yang terdiri daripada belia berusia 18 tahun hingga 30 tahun, daripada 17,155 orang pada Mei 2013 kepada 70,181 orang setakat hari ini.

"Jumlah daftar pemilih belia mengalami peningkatan sebanyak 310 peratus, boleh kita lihat sejak penubuhan skuad pendaftaran Parlimen Belia dan gerakan bersepadu di peringkat negeri pada bulan Mei lalu.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Noor Ehsanuddin Mohd Harun Narrashid (BN-Kota Tinggi) di persidangan Dewan Rakyat pada Isnin.

Noor Ehsannuddin ingin mengetahui status PBM dan kesudahannya kepada belia yang menyertainya. PBM memberi peluang kepada 80 peratus belia yang bukan anggota persatuan belia bersuara bagi mewakili belia-belia di peringkat akar umbi dalam memberi pandangan terhadap pembangunan belia negara.

Pemilihan anggota PBM adalah berdasarkan kepada taburan populasi belia mengikut negeri dan seramai 119 anggota PBM yang berumur 18 tahun hingga 30 tahun dipilih secara 'online' melalui Sistem Pemilihan Ahli Parlimen Belia Malaysia (e-PBM) di http://www.parlimenbelia.gov.my oleh pemilih belia yang berdaftar.

Dalam PBM, sembilan jawatankuasa dibentuk membabitkan sosioekonomi; hubungan antarabangsa dan diplomatik; pendidikan dan kerjaya; kebudayaan, sukan, patriotisme dan integrasi; pembangunan masyarakat dan kesihatan; teknologi dan inovasi serta modal insan bagi membincangkan pelbagai isu mengikut bidang.

"Objektif kami iaitu melahirkan pemimpin muda berfikiran terbuka dari segi idea melalui perbahasan pelbagai isu dan usul yang telah ditetapkan akan dibentangkan kepada Parlimen untuk dipertimbangkan," kata Khairy. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.