Lima Kertas Siasatan Dibuka Berkaitan Kesalahan Hina Agama Islam - Semasa | mStar

Lima Kertas Siasatan Dibuka Berkaitan Kesalahan Hina Agama Islam

KUALA LUMPUR: Sebanyak lima kertas siasatan berkaitan kesalahan menghina agama Islam di laman sesawang dibuka oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) sehingga Ogos lepas.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Jailani Johari berkata, selain tindakan mahkamah, tindakan sekatan juga telah diambil terhadap laman sesawang atau blog yang telah dikenal pasti.

Selain itu, SKMM juga telah menyekat 204 lawan sesawang yang terlibat dengan kelucahan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia dan ia merupakan 300 aduan yang diterima oleh suruhanjaya, sepanjang tahun ini, katanya.

"Dalam usaha ini, pihak suruhanjaya (Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia) sentiasa bekerjasama rapat dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan mana-mana badan penguat kuasa yang lain termasuk Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) dalam penyaluran maklumat dan bantuan teknikal bagi siasatan kes-kes seperti ini," katanya.

Beliau berkata demikian semasa menjawab soalan Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa (Pas-Parit Buntar) yang ingin tahu jumlah blog yang menghina Islam serta tindakan yang telah dan akan diambil terhadap pemiliknya, di persidangan Dewan Rakyat di sini, Rabu.

Bagi aduan yang diterima terhadap 197 pengguna Facebook, Jailani berkata, suruhanjaya telah membuat permohonan kepada Facebook untuk mendapatkan maklumat pengguna terbabit bagi tujuan pengumpulan bukti.

"Ini adalah sebagai langkah siasatan awal berkaitan aduan yang diterima berkaitan pelanggaran Seksyen 211 dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia," katanya.

Katanya, kerajaan juga telah mengambil tindakan proaktif untuk mendidik pengguna di Malaysia mengenai penggunaan Internet secara positif, bertanggungjawab serta mengamal kawal selia kendiri.

"Kempen Klik dengan Bijak dan Kempen Media Sosial Sihat telah dilancarkan. Pelbagai aktiviti seminar dan ceramah dijalankan sebagai usaha untuk mendidik kesedaran terhadap penggunaan Internet secara positif," katanya.

Katanya, Biro Aduan SKMM bagi menangani penyebaran dan paparan kandungan lucah dalam laman sesawang juga menerima semua jenis aduan dan memberi khidmat nasihat sekiranya diperlukan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain