139 Kes Syiah Dalam Pemerhatian - Jamil Khir

KUALA LUMPUR: Sebanyak 139 kes berhubung penyebaran ajaran Syiah berada dalam pemerhatian kerajaan, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom.

Beliau berkata, kerajaan sentiasa bersikap profesional dalam mengambil tindakan terhadap mana-mana pihak yang dituduh dengan ajaran Syiah.

Menurutnya, hanya mereka yang mempunyai bukti kukuh terlibat dengan ajaran Syiah sahaja akan diambil tindakan dan didakwa di mahkamah.

"Tindakan boleh diambil oleh Jabatan Agama Islam Negeri (Jain) berasaskan Akta-Enakmen Jenayah Syariah Negeri masing-masing.

"Setakat ini sebanyak 16 tangkapan telah dibuat, daripada 120 pemeriksaan yang dijalankan. Manakala 139 lagi dalam permerhatian," katanya di Dewan Rakyat pada Selasa.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Zainudin Ismail (BN-Jelebu yang ingin tahu siapakah pihak terlibat dalam fahaman Syiah dan apakah tindakan kerajaan membendung penularan ajaran tersebut.

Jamil berkata, kerajaan peka dan memandang serius terhadap dokrin yang menyeleweng dari Ahli Sunnah Wajamaah.

Tambah beliau, apa juga penyebaran fahaman yang menyeleweng sama ada di institut pengajian tinggi (IPT) dan di sekolah-sekolah, pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengadakan kerjasama dengan Jain bagi mendapatkan maklumat berkenanaan individu dan pergerakan Syiah tersebut.

Pada Mei 1996, Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan telah bersetuju bahawa umat Islam hanya berpegang pada ajaran Ahli Sunnah Wajamaah dari segi akidah mahupun akhlak.

"Agama lain dari pegangang Ahli Sunnah Wajamaah adalah dilarang. Keputusan itu telah disusuli dengan tindakan 14 buah negeri mewartakan larangan itu," katanya.

Walaupun Kelantan, Sarawak dan Sabah tidak mewartakannya, negeri-negeri ini mempunyai peruntukkan tersendiri untuk mengekang ajaran Syiah.

Menurut Jamil, sukar untuk menentukan jumlah sebenar pengikut Syiah kerana mereka bergerak secara sulit.

"Berdasarkan rekod Polis DiRaja Malaysia (PDRM) seramai 1500 pengikut Syiah dikenal pasti.

"Jumlah itu tidak termasuk warga asing dan pelajar luar yang. Tinggal di negara ini. Golongan yang terlibat mempunyai pelbagai latar belakang, dan kes-kes tersebut masih dalam siasatan," katanya.

Beliau berkata, bahayanya ajaran Syiah keranan pengikutnya taksub kepada pemimpin mereka dan sanggup mengkafirkan orang Islam yang tidak sealiran dengan mereka.

"Mereka anggap imam mereka maksum. Jika dibiarkan fahaman ini tersebar, akan memberi ruang untuk mereka tambah pengikut dan boleh menyebabkan ketegangan dalam masyarakat sekaligus mengancam keselamatan negara," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain