304 Anggota Kongsi Gelap Diberkas Sepanjang Ops Cantas - KPN

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) memberkas 304 anggota kongsi gelap menerusi Ops Cantas Khas yang dilaksana sejak 17 Ogos lepas, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata polis juga membuka 236 kertas siasatan mengenai pertubuhan kongsi gelap terbabit.

"Antara anggota kumpulan kongsi gelap yang ditahan ialah Geng 04 sebanyak 60 orang, Geng 08 (110 orang), Geng 18 (12 orang) dan Geng 36 (60 orang)," katanya dalam sidang media, di sini Isnin.

Menurutnya setakat hari ini, polis menahan 11,036 individu di bawah operasi itu selain merampas 23 laras senjata api, 14 pucuk senapang angin buatan sendiri, satu bom tangan, 1,238 butir peluru dan pelbagai senjata lain.

Katanya daripada jumlah yang ditahan itu, 47 disiasat mengikut Akta Pencegahan Jenayah 1959 (PCA), manakala baki di bawah kesalahan-kesalahan lain.

"Walaupun kita dah tahan ramai tetapi kita tidak dapat meneruskan tindakan di bawah PCA kerana tidak diluluskan pihak pendakwa raya tapi mereka dituduh di bawah kesalahan lain di mahkamah," katanya.

Ops Cantas Khas dilaksana oleh PDRM bagi membanteras kongsi gelap dan individu terbabit jenayah berat di seluruh negara setelah jenayah keganasan melibatkan pembunuhan, rompakan, rogol dan pergaduhan dilaporkan meningkat termasuk pembunuhan dan cubaan bunuh golongan berprofil tinggi.

Mengulas lanjut, Khalid berkata polis kini giat memburu pesalah trafik terutama pemandu kenderaan komersial seperti lori dan bas yang tidak membayar saman tertunggak.

"Jadi mulai sekarang saya nasihatkan buat semakan dan mana ada saman tertunggak sila jelaskan segera, tak lama lagi bila kita akan ambil alih Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) nanti, lagi mudah kita mencari mereka ini," katanya.

Sementara itu, Pemangku Yang Dipertua Dewan Perniagaan Melayu Malaysia Kuala Lumpur (DPMM KL), Datuk Daud Daros berkata pihaknya mengucapkan tahniah kepada PDRM kerana berjaya dalam usaha membanteras penjenayah tegar sejak pelancaran Ops Cantas Khas.

"Tindakan itu berkesan meningkatkan kepercayaan masyarakat perdagangan dan industri Malaysia dan telah mengembalikan keyakinan rakyat terhadap pasukan polis. DPMM KL harap pasukan polis meneruskan tindakan itu sehingga ke akar umbi," katanya dalam kenyataan hari ini. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain