16,978 Pesakit Kritikal Negara Ini Perlukan Organ

KUALA TERENGGANU: Sebanyak 16,978 pesakit kritikal di negara ini memerlukan penderma organ untuk meneruskan hidup mereka, kata Jawatankuasa Bertindak Kesedaran Awam Pendermaan Organ.

Pengerusinya Tan Sri Lee Lam Thye berkata sehingga 31 Ogos lepas seramai 16,945 pesakit buah pinggang, lima pesakit jantung, tujuh pesakit paru-paru, empat pesakit jantung dan paru-paru serta 17 pesakit hati yang berdaftar menunggu giliran untuk mendapatkan organ daripada penderma.

Beliau berkata setakat ini terdapat 235,573 pengikrar yang sanggup menderma organ, namun ia tidak memadai untuk menampung keperluan.

"Sejak 1976 hingga Ogos 2013, hanya 432 orang telah mendermakan organ mereka selepas melalui prosedur dan kesesuaian organ yang didermakan. Sehingga kini, negara sangat-sangat memerlukan penderma organ terutama buah pinggang yang merupakan sangat kritikal di negara ini.

"Untuk pendermaan setelah meninggal dunia, kadar pendermaan organ dan tisu di negara ini ialah sekitar 0.6 pendermaan bagi setiap juta populasi," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Jelajah Pendermaan Organ siri pertama di sini, Ahad.

Tahun ini Terengganu dipilih sebagai lokasi pertama daripada empat jelajah sebelum ke Pulau Pinang, Sibu dan diakhiri di Sandakan, Sabah.

Lee berkata daripada jumlah 235,573 pengikrar, seramai 128,595 atau 56 peratus adalah wanita dan 103,897 (44 peratus) lelaki. Kaum Cina mencatat pengikrar paling ramai iaitu 119,637 (51.2 peratus), diikuti India 55,232 (23.7 peratus), Melayu 51,064 (21.7 peratus) dan lain-lain 7,575 (3.2 pratus).

"Angka itu bermakna hanya 0.83 peratus daripada 28.3 juta populasi rakyat Malaysia," katanya.

Menerusi jelajah yang diatur pihaknya dan Kementerian Kesihatan itu, beliau berkata selain memberi kesedaran kepada masyarakat umum, masyarakat berpeluang menzahirkan niat mereka mendaftarkan diri sebagai pengikrar penderma organ dan menderma selepas kematian.

"Sebab itu, kami mengadakan road show dan berusaha meramaikan lagi pengikrar dan individu yang sanggup mendermakan organ mereka untuk masa akan datang," katanya.

Mengikut statistik Pusat Sumber Transplan Nasional dari Januari hingga Ogos tahun ini, seramai 14,053 pengikrar telah mendaftarkan diri dengan golongan belia antara 21 hingga 40 tahun merupakan penyumbang terbesar iaitu 61 peratus, diikuti mereka yang berumur umur 41 tahun dan ke atas (22.52 peratus) dan golongan pelajar bawah 20 tahun (16.48 peratus). - BERNAMA

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain