Zulkifli Mahu Perwakilan Tolak Konsep 'Parti Keluarga'

GEORGE TOWN: Bekas Naib Pengerusi DAP Kebangsaan, Zulkifli Mohd Noor mahu perwakilan parti itu menolak 'parti keluarga' pada pemilihan semula Jawatankuasa Kerja Eksekutif (CEC) DAP pada 29 September nanti agar barisan yang dipilih lebih bersifat demokratik untuk memperjuang nasib pelbagai kaum.

Beliau berkata slogan demokrasi dan ungkapan berbilang kaum yang dilaung-laungkan selama ini oleh DAP hanya bersifat hipokrit dan indah khabar daripada rupa.

Daripada maklumat yang diperolehnya sewaktu kempen yang diadakan sempena pemilihan itu, Zulkifli berkata anggota perwakilan nampaknya sudah mula sedar bahawa perjuangan politik DAP dimonopoli oleh keluarga tertentu.

"Sudah sampai masanya istilah 'ubah' harus dipakai dalam parti ini untuk menolak corak kepimpinan yang bersifat kekeluargaan kerana ia punca berlakunya perpecahan dalam parti.

"Disebabkan penguasaan sesebuah keluarga inilah yang telah melenyapkan penampilan serta perjuangan parti dari sudut berbilang kaum," katanya dalam sidang media yang diadakan di sini, Selasa.

Selain itu, Zulkifli berkata anggota perwakilan juga mula sedar bahawa parti DAP juga memerlukan penglibatan kepimpinan Melayu di peringkat tertinggi bagi meraih sokongan orang Melayu.

"Parti DAP sepatutnya sudah lama membenarkan banyak pemimpin Melayu berada di peringkat tertinggi barisan kepimpinan tetapi kerana masih wujud 'keluarga tertentu' maka itulah DAP dianggap perkauman dan antiMelayu," katanya.

Oleh sebab itu beliau mencabar kepimpinan tertinggi DAP untuk melantiknya sebagai pengerusi kebangsaan DAP menggantikan Karpal Singh sekiranya beliau terpilih pada pemilihan semula CEC nanti.

"Saya cabar mereka lantik saya, sekiranya Karpal Singh mengundur diri atau mahu bersara daripada memegang jawatan itu, bukan niat saya mahu ketepikan dia (Karpal Singh) tetapi sekiranya dia mahu berundur, saya sedia menawar diri.

"Apa salahnya selepas 47 tahun, DAP beri jawatan pengerusi kebangsaan kepada orang Melayu," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

124 Penjenayah Ditembak Mati Sejak 2009

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain