Titik Panas Di Sumatera Meningkat Kepada 118 - Semasa | mStar

Titik Panas Di Sumatera Meningkat Kepada 118

KUALA LUMPUR: Bilangan titik panas yang dikesan melalui imej satelit NOAA-18 di Sumatera, Indonesia semalam meningkat hampir dua kali ganda daripada 64 pada Jumaat lepas kepada 118 pada Ahad.

Menurut kenyataan Jabatan Alam Sekitar (JAS), laporan Pusat Meteorologi Khas Asean (ASMC) di Singapura menunjukkan asap jerebu bertambah tebal dari kawasan kebakaran di Wilayah Riau, Sumatera Tengah, Indonesia.

Katanya, tiupan angin dari arah barat daya telah membawa asap jerebu dari Riau ke kawasan tengah dan selatan Pantai Barat Semenanjung Malaysia.

"Peningkatan bacaan IPU pada tahap tidak sihat dan berbahaya masih dipengaruhi pencemaran jerebu merentasi sempadan berikutan musim Monsun Barat Daya yang sedang dialami negara dan dijangka berterusan sehingga September ini," menurut jabatan itu.

Menurut JAS, bacaan Indeks Pencemar Udara (IPU) yang direkod pada 11 pagi ini mendapati Muar, Johor dan dua kawasan di Melaka iaitu Bandaraya Melaka dan Bukit Rambai berada pada tahap berbahaya, dengan Muar mencatat IPU 690, manakala Bukit Rambai dan Bandaraya Melaka, masing-masing dengan bacaan 428 dan 415.

Sebanyak 17 stesen di negara ini mencatat IPU tidak sihat, 30 sederhana dan dua lagi dikategorikan baik.

Stesen yang berada pada tahap tidak sihat ialah:

Selangor: Pelabuhan Klang dengan bacaan 192, Petaling Jaya (125), Banting (115), Shah Alam (112)dan Kuala Selangor (104).

Kuala Lumpur: Cheras (111) dan Batu Muda (108)

Negeri Sembilan: Nilai (106), Seremban (104) dan Port Dickson (184)

Johor: Pasir Gudang (110), Larkin (117) dan Kota Tinggi (124)

Pahang: Indera Mahkota (107) dan Balok Baru (149)

Terengganu: Paka (105) dan Kemaman (153).

Berdasarkan IPU, bacaan antara 0 dan 50 dikategorikan baik, 51 hingga 100 (sederhana), 101 ke 200 (tidak sihat), 201 hingga 300 (sangat tidak sihat) dan 300 ke atas sebagai berbahaya.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak turut mengisytiharkan darurat bencana jerebu bagi seluruh daerah Muar dan Ledang di Johor sehingga ke suatu masa berikutan bacaan IPU melebihi 500.

Menurut JAS, larangan pembakaran terbuka di bawah Akta Kualiti Alam Sekeliling (Pindaan) 2001 yang dikeluarkan Ketua Pengarah Alam Sekitar Rabu lepas di Selangor, Melaka dan Johor masih berkuat kuasa kecuali beberapa aktiviti seperti pembakaran mayat dan pembakaran bagi tujuan keagamaan.

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri G.Palanivel dijadual menemui rakan sejawatannya di Jakarta, Indonesia pada Rabu ini bagi membincangkan bentuk kerjasama dalam usaha menangani masalah jerebu merentas sempadan. BERNAMA

Artikel Sebelum

Tiada Lagi Khemah Di Padang Merbok

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

Artikel Lain