Insiden Pencerobohan: Filipina Tawar Bantuan Kepada Malaysia - Semasa | mStar

Insiden Pencerobohan: Filipina Tawar Bantuan Kepada Malaysia

KUALA LUMPUR: Kedutaan Filipina di sini menawarkan bantuan kepada pihak berkuasa Malaysia dalam mencari jalan penyelesaian damai bagi menangani insiden pencerobohan kumpulan bersenjata di Lahad Datu, Sabah.

Tawaran itu disampaikan oleh Duta Besar Filipina ke Malaysia, J. Eduardo Malaya dan Setiausaha Rendah Luar Filipina, Jose S.Brillantes semasa mesyuarat ringkas dengan Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar di Lahad Datu pada Ahad.

Dalam kenyataan di sini, Malaya berkata mereka berada di Lahad Datu atas misi kemanusiaan konsulat untuk membantu.

Beliau berkata mereka ingin melihat jika boleh membantu pihak berkuasa tempatan dalam mencari resolusi damai dan mengelak lagi pertumpahan darah, sejajar dengan lafaz Presiden Filipina Aquino III dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.

Sementara itu, Brillantes berkata mereka juga ingin menghulurkan bantuan konsulat kepada mereka yang cedera dan warga negara lain yang terjejas dalam kejadian tersebut. "Adalah penting untuk kita bekerjasama rapat dalam mencari penyelesaian aman dalam situasi ini. Setiap nyawa adalah berharga dan biar kita cari jalan untuk mengelak lebih banyak kehilangan nyawa," katanya.

Brillantes tiba ke Malaysia pada 25 Februari lalu untuk membantu pihak kedutaan menangani isu pencerobohan kumpulan bersenjata dari selatan Filipina itu.

Dalam kenyataan berasingan, pihak kedutaan itu meminta komuniti Filipina-Malaysia di pantai timur Sabah supaya tenang dan mematuhi garis panduan yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa tempatan. "Kami rasa dan memahami kebimbangan ramai daripada anda dalam keadaan yang sukar ketika ini. Pihak kedutaan akan berkerja dengan pihak berkuasa berkenaan untuk memastikan keselamatan anda.

"Ini bukan masanya untuk mengambil apa-apa tindakan yang mungkin disalah erti oleh sesetengah pihak," kata kedutaan itu. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

Artikel Lain