Penerbangan Percuma Diberikan Di Bawah Program Integrasi AirAsia - Semasa | mStar

Penerbangan Percuma Diberikan Di Bawah Program Integrasi AirAsia

SEPANG: Penerbangan percuma selama sebulan ke semenanjung, Sabah dan Sarawak merupakan sebahagian daripada Program AirAsia Integrasi 1Malaysia.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan reka bentuk 'livery' khas pesawat 1Malaysia sempena program integrasi itu di KLIA Terminal Penerbangan Kos Rendah (LCCT).

’Livery’ khas memaparklan lukisan wajah-wajah yang berbeza di Malaysia yang berbilang kaum di ekor pesawat Airbus A320, berpaksikan konsep gagasan 1Malaysia yang diilhamkan beliau itu pasti akan dapat 'mendekatkan' lagi Sabah dan Sarawak dengan semenanjung.

"Di bawah program ini, AirAsia akan menawarkan penerbangan percuma selama satu bulan di antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung.

Saya amat gembira dapat melancarkannya sebagai (sebahagian daripada) sumbangan AirAsia kepada kejayaan 1Malaysia, pasti ramai tidak akan mempunyai peluang untuk datang ke semenanjung, " Najib berkata pada majlis pelancaran tersebut, pada Sabtu.

Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes berkata, konsep 1Malaysia yang dibentuk "sebahagian daripada DNA" syarikat.

"Walaupun kita berbangga dengan usaha ini, izinkan saya juga membuat ia benar-benar jelas bahawa ia tidak akan menjadi kenyataan tanpa sokongan besar dan galakan daripada Kerajaan Malaysia.

"Sama ada ‘livery’ Jalur Gemilang 10 tahun lalu, ‘livery’ Melawat Malaysia dan Lat 2009 kami dedikasikan galeri ini di langit kepada kepelbagaian yang unik dan warisan Malaysia," kata Fernandes.

Najib juga memuji Fernandes dan pasukan beliau untuk diterima pakai mereka semangat 1Malaysia dan peluang penyambungan meningkat antara Sabah, Sarawak dan Semenanjung.

Konsep 1Malaysia, kata Najib, akan merealisasikan potensi negara sebagai satu komuniti.

"AirAsia adalah satu contoh kejayaan konsep 1Malaysia ia adalah benar-benar pakaian 1Malaysia.

"Ia menunjukkan bahawa dengan bekerja bersama-sama, kita boleh membawa negara ke puncak kejayaan," kata Najib.

Pada KLIA2, Najib berkata, projek itu dijangka siap menjelang Mei.

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain