Kumpulan Gajah Liar Musnahkan Tanaman Penduduk Kampung Kembali Ke Habitatnya - Semasa | mStar

Kumpulan Gajah Liar Musnahkan Tanaman Penduduk Kampung Kembali Ke Habitatnya

TEMERLOH: Sekumpulan gajah liar yang memusnahkan tanaman penduduk di kampung Lata Kasah dan Binjai, dekat Jerantut, dipercayai telah memasuki semula kawasan hutan simpan Som, dekat Taman Negara.

Ketua Unit Gajah Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah, Pahang, Nasaruddin Othman berkata empat pakar menangkap gajah dari Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Pahang telah memberhentikan gerakan memburu gajah liar berkenaan pada Sabtu

"Usaha mengesan dilakukan sejak empat hari lepas selepas kita mendapat aduan penduduk kampung berkenaan gajah liar terbabit memusnahkan tanaman mereka, kita percaya terdapat lima atau enam ekor gajah liar dalam kumpulan gajah itu," katanya kepada Bernama di sini, pada Ahad.

Nasaruddin berkata pihaknya percaya gajah liar berkenaan telah memasuki semula habitatnya.

"Gajah liar ini biasanya datang sekali sekala ke kawasan berdekatan penduduk, mungkin disebabkan kelaparan ataupun kawasan habitatnya diganggu," katanya.

Seorang penduduk Kampung Lata Kasah, Hasan Idris, 46, berkata kumpulan gajah liar itu telah memusnahkan kira-kira 400 pokok getah muda berusia dua tahun kepunyaannya pada Ahad lepas.

"Beberapa penduduk lain juga mengalami kerugian selepas gajah berkenaan memusnahkan tanaman pisang, tebu dan betik," katanya.

Beliau berkata kumpulan gajah liar itu menceroboh dan memusnahkan tanaman penduduk kampung pada waktu malam.

Seorang lagi penduduk di kampung Binjai, Zulkifli Hanapiah, 43, berkata dia dan beberapa penduduk di kampung itu pernah melihat kelibat gajah liar berkenaan yang memusnahkan tanaman penduduk kampung.

"Kita berharap pihak Perhilitan terus memantau bagi memastikan tidak berlaku kejadian yang tidak diingini," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Lebih 400 Rohingya Ditahan Di Langkawi

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Pelajar tempuh detik cemas nyaris diculik