Hospital Palsu Sekali Lagi Tawar Pekerjaan Tidak Wujud - Semasa | mStar

Hospital Palsu Sekali Lagi Tawar Pekerjaan Tidak Wujud

PETALING JAYA: Penipuan ‘Hospital Dutamas’ kini menipu mangsa sekali lagi - dengan menawarkan pekerjaan yang tidak wujud.

Antara pekerjaan yang diiklankan di laman web palsu, http://dutamashospital-my.com/, adalah kakitangan bidan, jururawat dan pegawai perubatan.

Sama seperti sebelum ini, orang-orang di sebalik penipuan sebahagiannya digunakan maklumat dari laman web termasuk nama dan gambar pengamal perubatan serta "mengangkat" gambar daripada hospital-hospital lain di bawah payung Hospital Columbia Asia Setapak.

URL laman web kedua-dua hospital palsu sama seperti yang dilaporkan sebelum ini "Hartamas Medical Center", yang juga menipu, didaftarkan di Florida, Amerika Syarikat untuk "James Baker Enterprises".

Ia merupakan laman web kedua yang aktif sejak bulan lepas dan difahamkan beberapa individu membuat pertanyaan tentang hospital palsu itu kerana mereka telah ditawarkan pekerjaan untuk pelbagai jawatan.

Laman web ini telah diambil minggu lepas.

Dilaporkan bulan lalu bahawa Hospital Dutamas palsu menawarkan gaji lebih daripada AS$9,000 (RM27,000) sebulan untuk kerja-kerja eksekutif.

Jika mereka diperdaya, mangsa akan diminta untuk membayar beribu-ribu ringgit sebagai pendahuluan untuk yuran visa dan kontrak.

Ia juga melaporkan bahawa "Hartamas Medical Center" menyamai laman web Damai Service Hospital (HQ).

Pengurus Besar Hospital Columbia Asia Setapak, Tom Lim berkata, pihaknya telah membuat satu lagi laporan dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

"Kami bimbang kerana gambar perunding kami telah dipaparkan di laman web ITU dan memberikan gambaran palsu bahawa doktor di hospital ini terlibat dalam penipuan. Tetapi ini tidak benar."

Pengarah Bahagian Keselamatan Siber dan Multimedia, Asisten Komisioner Mohd Kamaruddin Din berkata, pihaknya sedang menyiasat mengenai perkara itu.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain