Syarikat Pengendali AES Dapat Kebenaran Semak Keputusan MPS - Semasa | mStar

Syarikat Pengendali AES Dapat Kebenaran Semak Keputusan MPS

KUALA LUMPUR: Syarikat pengendali Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES), Beta Tegap Sdn Bhd pada Rabu diberi kebenaran untuk semakan kehakiman bagi mencabar keputusan Majlis Perbandaran Sepang (MPS) meruntuhkan dua tiang AES.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Zaleha Yusof membuat keputusan tersebut di dalam kamar di sini dengan dihadiri peguam Alex De Silva, mewakili syarikat tersebut dan peguam M. Indrani serta K. Kandiah (female) bagi pihak MPS.

Alex memberitahu pemberita bahawa Hakim Zaleha memerintahkan supaya MPS tidak mengambil sebarang tindakan sementara menunggu keputusan mahkamah.

Katanya, mahkamah menetapkan 6 Februari tahun depan untuk pengurusan kes dan 14 Februari sebagai tarikh perbicaraan.

Pada 12 Disember lalu, syarikat Beta Tegap memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman untuk memohon perintah certiorari bagi membatalkan keputusan MPS.

Menurut Alex, menerusi sepucuk surat bertarikh 19 November lalu, MPS memutuskan bahawa syarikat Beta Tegap perlu memohon kebenaran untuk pemasangan tiang dan kamera AES di KM301.7, Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah ke Kuala Lumpur berhampiran ibu pejabat Lembaga Lebuhraya Malaysia dan di KM6.6, lebuhraya Lembah Klang Selatan (SKVE) arah ke Kajang, berhampiran stesen Minyak Shell Taman Suria Tropika. Kedua-duanya di Dengkil, Sepang.

Katanya, MPS menerusi surat bertarikh 6 Disember lalu memutuskan bahawa syarikat itu melakukan kesalahan di bawah Seksyen 70(13)(c) Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974, iaitu mendirikan tiang AES tanpa sebarang kebenaran bertulis daripada MPS dan syarikat terbabit diarah meruntuhkan tiang AES dan menutup (menyarung) kamera AES serta merta dalam tempoh 14 hari dari notis tersebut.

Sehubungan itu, syarikat Beta Tegap memohon mahkamah membatalkan keputusan tersebut dan memohon satu deklarasi bahawa MPS tidak mempunyai bidang kuasa ke atas Lebuhraya PLUS dan SKVE yang berada di bawah bidang kuasa Lembaga Lebuhraya Malaysia. S yarikat Beta Tegap memohon supaya keputusan meruntuh dan menutup kamera AES itu digantung, sementara menunggu penyelesaian semakan kehakiman. - BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain