Dr Ling Kemuka Satu Lagi Representasi - Semasa | mStar

Dr Ling Kemuka Satu Lagi Representasi

KUALA LUMPUR: Peguam Wong Kian Kheong yang mewakili Tun Dr Ling Liong Sik dalam perbicaraan kes Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), mengemukakan satu lagi representasi memohon pendakwaan menimbang semula tiga pertuduhan terhadap bekas menteri pengangkutan itu.

Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Tun Abdul Majid Tun Hamzah memberitahu Mahkamah Tinggi di sini Selasa bahawa representasi yang dikemukakan pada 21 November itu berkaitan kewangan dan kos pembelian tanah.

Beliau berkata, pihaknya memerlukan masa untuk meneliti permohonan itu bagi mendapatkan pandangan pakar dan akauntan.

Pada 9 Oktober lalu, Dr Ling telah mengemukakan representasi berkaitan pertuduhan terhadapnya selepas bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad memberi keterangan.

Hakim, Datuk Ahmadi Asnawi menetapkan 21 Januari untuk menyambung perbicaraan dan pihak pendakwaan perlu memaklumkan kepada mahkamah mengenai perkembangan representasi sebelum perbicaraan bermula.

Dr Ling didakwa menipu kerajaan Malaysia apabila tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan negeri 7324 Lot 67894 yang berasaskan RM25 skp (sekaki persegi) iaitu RM1,088,456,000 sedangkan beliau tahu Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (JPPH), dalam menentukan nilai kadar RM25 skp, telah mengambil kira kadar upon/faedah.

Dia juga didakwa atas dua pertuduhan pilihan (pindaan) iaitu menipu dan sengaja tidak mendedahkan kepada Jemaah Menteri fakta berkaitan kadar faedah sebanyak 7.5 peratus setahun adalah kadar faedah tambahan kepada harga pembelian tanah pajakan 7324 Lot 67894 berasaskan RM25 skp iaitu RM1,088,456,000.

Dr Ling yang menjadi menteri pengangkutan selama 17 tahun mulai 1986, didakwa melakukan semua kesalahan itu di tingkat 4, Pejabat Perdana Menteri, Bangunan Perdana Putra, Putrajaya antara 25 September dan 6 November 2002.

Dr Ling dipanggil membela diri pada 9 Mac lalu dan seramai empat saksi telah memberi keterangan termasuk dirinya sendiri dan Dr Mahathir. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Dewan Negara Lulus Tiga Rang Undang-Undang

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain

Podolski intai peluang bersama JDT