Pelabur Berhak Buat Laporan Peniaga Emas Disyaki Melakukan Kesalahan - Semasa | mStar

Pelabur Berhak Buat Laporan Peniaga Emas Disyaki Melakukan Kesalahan

KUALA LUMPUR: Para pelabur mempunyai hak untuk membuat laporan kepada pihak berkuasa, termasuk Bank Negara Malaysia, terhadap syarikat yang berurus niaga emas yang disyaki melakukan kesalahan.

"Jika mereka bimbang (terhadap kesalahan yang disyaki) itu, adalah menjadi tanggungjawab mereka untuk membuat laporan dengan pihak berkuasa yang berkenaan untuk melindungi diri mereka," kata Penolong Gabenor Bank Negara Malaysia, Abu Hassan Alshari Yahaya di sini, Isnin.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan "Bulan Celik Kewangan" 2012.

Bank pusat dan pihak berkuasa berkaitan telah membuat serbuan ke atas empat syarikat melibatkan perniagaan urus niaga emas kerana disyaki melakukan kesalahan, termasuk pengambilan deposit yang tidak dibenarkan, pengubahan wang haram serta maklumat palsu.

Syarikat-syarikat itu ialah Genneva Malaysia Sdn Bhd, Pageantry Gold Bhd, Caesar Gold Sdn Bhd dan Worldwide Far East Bhd.

"Kita mahu melindungi orang awam daripada mudah dipengaruhi dengan janji-janji pulangan yang tinggi dan jaminan beli balik ke atas pelaburan. Jika pulangannya terlalu tinggi, masalahnya ialah sama ada ianya boleh dikekalkan ataupun sebaliknya." kata Abu Hassan.

Sementara itu, beliau juga berkata yang Bank Negara kini sedang memantau secara rapat hutang isi rumah yang pada masa ini berada pada 76 peratus.

"Kita mahu memastikan paras mampan yang berterusan. Sementara, sesetengah jumlah hutang itu ada membantu dari segi merancakkan penggunaan dan aktiviti ekonomi, kita juga mahu memastikan yang para pengguna boleh menguruskan kekayaan masing-masing," tambah beliau.

Acara "Bulan Celik Kewangan" anjuran Bank Negara dan Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia, bertujuan menangani isu-isu kewangan di kalangan orang ramai.

Ia juga bertujuan memberi fokus kepada meningkatkan hubungan antara pengguna dan institusi kewangan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

PAS, PKR Tidak Sependapat Isu Projek Rapid

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Signal dijangka pesaing utama WhatsApp