PM: Ekonomi Domestik Kukuh Tampan Ekonomi Terhadap Kemudahruapan - Semasa | mStar

PM: Ekonomi Domestik Kukuh Tampan Ekonomi Terhadap Kemudahruapan

KUALA LUMPUR: Usaha berterusan kerajaan membina ekonomi domestik yang kukuh amat penting dalam memastikan pertumbuhan mapan dan seterusnya menampan negara terhadap kemudahruapan ekonomi global, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Rabu.

Beliau berkata, mewujudkan ekonomi domestik yang lebih mantap dan memperkukuhkan subsidi adalah antara teras penting kerajaan seperti yang terbukti daripada usul yang terdapat di dalam Belanjawan 2013.

"Risiko menurun persekitaran luar memang sentiasa ada terhadap ekonomi tempatan di mana langkah-langkah proaktif seharusnya diambil untuk menanganinya.

"Ia adalah di luar kawalan kita. Ekonomi global luar melampaui kehendak kita, dan memang betul, kita perlu mengambil kira perkara itu," kata Najib yang juga merupakan Menteri Kewangan ketika diminta mengulas mengenai risiko menurun persekitaran luar ke atas ekonomi negara walaupun mempunyai angka pertumbuhan ekonomi yang baik, pelaburan asing langsung yang meningkat dan ringgit terus mengukuh.

"Kami cuba majukan, pertama sekali ialah ekonomi domestik yang amat kukuh dan enjin pertumbuhan akan datang daripada ekonomi domestik," kata beliau semasa program prarakaman CNBC Conversation di sini Rabu yang dikendalikan oleh perantara terkenal, Martin Soong.

"Itulah sebabnya kami telah melakukan segala yang mungkin untuk menggalakkan perniagaan dan memudahkan pelaburan domestik di negara ini," kata Najib.

Mendapat mandat baru daripada pilihan raya umum yang akan datang amat penting bagi memastikan kesinambungan Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan untuk Malaysia mencapai status negara berpendapatan tingginya, kata beliau.

Perdana Menteri berkata, tempoh lima tahun akan datang adalah tempoh yang amat genting untuk kerajaannya memenuhi janji-janji ini.

Menerusi pelaksanaan projek di bawah ETP, Malaysia mampu mengurangkan kebergantungan negara ke atas sumber seperti minyak sebagai sumber penting pendapatan dan pada masa yang sama membangunkan sektor-sektor lain yang boleh menjana pendapatan baru, kata beliau.

Selain daripada mempelbagaikan aliran pendapatan untuk negara, Najib berkata, adalah penting untuk merasionalisasikan subsidi dan menyalurkan subsidi yang disasarkan kepada kumpulan tertentu.

Beliau berkata, adalah tidak betul untuk menaikkan harga barang bersubsidi sebaik sahaja mendapat mandat untuk tempoh lima tahun akan datang kerana rakyat akan mempersoalkan keikhlasan kerajaan.

Langkah-langkah untuk menurunkan subsidi dan menaikkan harga untuk barang bersubsidi adalah langkah yang betul untuk diambil, yang seharusnya memberi manfaat kepada rakyat dalam jangka panjang.

"Terdapat banyak ketirisan daripada sistem dan kita perlu kambus lubang-lubang ini. Kita perlu bagitahu rakyat apa yang baik untuk mereka dan apa yang baik untuk negara, dengan memberi tumpuan kepada subsidi yang disasarkan," kata beliau ketika ditanya sama ada menurunkan subsidi dan pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) adalah antara agenda pertamanya sebaik sahaja kerajaan beliau memenangi pilihan raya.

Najib turut memaklumkan pentingnya untuk mempunyai perjanjian perdagangan bebas di celah-celah situasi tidak menentu global dan pengukuhan hubungan perdagangan antara negara-negara Asean dan Asia Timur dalam membina ekonomi domestik yang mantap.

"Kami tahu yang enjin pertumbuhan akan datang dari ekonomi domestik dalam jangka pendek tetapi kita lihat Asean dan Asia Timur sebagai pasaran yang amat penting untuk kami, kedua-duanya dari segi eksport serta sumber FDI.

"Menjadikan Asean dan Asia Timur sebuah rantau yang bersepadu/berintegrasi adalah matlamat utamanya," kata Najib.

Ditanya mengenai risiko sebenar yang Malaysia mungkin hadapi kerana menyertai Perkongsian Trans-Pasifik (TPP), perdana menteri berkata: "Sekali lagi, perlu adanya keseimbangan yang betul apa yang disifatkan sebagai penerimaan.

"Mesej yang telah saya sampaikan kepada Amerika Syarikat dan Setiausaha Negara AS, Hillary Clinton di Vladivostok ialah, kita perlu rendahkan diri daripada kedudukan yang agak tinggi dan menjadi lebih praktikal kerana jika kita mendapat 70 peratus daripada apa yang kita mahu, itu adalah lebih baik daripada tidak dapat langsung," tambah beliau.

TPP ialah inisiatif perjanjian perdagangan bebas melibatkan sembilan negara iaitu Australia, Brunei, Chile, Malaysia, New Zealand, Peru, Singapura, Amerika Syarikat dan Vietnam.

Setakat ini, 14 pusing perundingan telah diadakan.

Prarakaman selama 30 minit itu akan disiarkan pada hari Sabtu, 12 tengah hari. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain