Felda Peruntuk Dana Kepada UPM Rangka Pelan Induk Urus Generasi Barunya - Semasa | mStar

Felda Peruntuk Dana Kepada UPM Rangka Pelan Induk Urus Generasi Barunya

SERI KEMBANGAN: Lembaga Persekutuan Tanah Persekutuan (Felda) memperuntukkan RM541,700 dana kepada Universiti Putra Malaysia (UPM) dalam usaha membangunkan generasi baharu Felda.

Pengerusi Felda Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad berkata dana berbentuk geran tersebut akan digunakan untuk menyediakan satu pelan induk dan pelan tindakan menyeluruh untuk menguruskan generasi barunya.

"Menguruskan generasi baru sesuatu yang penting bagi negara. Kegagalan menguruskannya akan menyebabkan negara menghadapi masalah pada masa hadapan.

"Kita tak mahu generasi muda...aset berharga ini menjadi satu liabiliti atau beban sama ada kepada ibu bapa, keluarga dan negara kerana kita gagal menguruskan masa depan mereka," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyaksikan majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) "Model Pembangunan Generasi Baharu Felda" antara Felda dan UPM, dekat sini, Rabu.

Mohd Isa menjelaskan kerjasama dengan UPM ini merupakan salah satu usaha untuk melaksanakan '5 Teras Felda' seperti yang dihasratkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membangunkan potensi generasi baru Felda.

"Sudah sampai masanya untuk kita buat perancangan tersusun dengan bantuan dan kepakaran pengkaji UPM.

"UPM sebagai peneraju untuk menyiapkan pelan induk akan memberikan kita panduan ke arah menguruskan generasi baru kita," katanya.

Mengulas lanjut mengenai pelan tersebut, beliau berkata ia merangkumi empat ruang lingkup yang terdiri daripada pendidikan rendah dan menengah, pembangunan ekonomi dan sosial, akses kepada latihan kemahiran dan pendidikan tinggi serta alternatif ekonomi generasi baru Felda.

"Yang layak masuk universiti...kita beri masuk universiti. Yang sederhana kita beri peluang ikuti kursus kemahiran.

"Kita mahu lihat generasi baharu ini lebih hebat daripada ibu bapa mereka dari segi sosio ekonomi, pendidikan, pengurusan kebun dan sebagainya," katanya.

Mohd Isa berkata bilangan generasi baru Felda pada masa kini menjangkau jumlah 1.6 juta orang.

Pelaksanaan projek ini dijangka mengambil masa selama sembilan bulan sebelum model diserahkan kepada Felda.

Seramai 17 orang pakar dalam bidang pendidikan, psikologi, sosiologi, ekonomi, pembangunan belia dan pendidikan belia serta teknologi maklumat terlibat dalam kajian ini.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?