Penjawat Awam Tanggung Sendiri Risiko Sertai Perhimpunan Haram - Cuepacs - Semasa | mStar

Penjawat Awam Tanggung Sendiri Risiko Sertai Perhimpunan Haram - Cuepacs

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) tidak akan membela mana-mana penjawat awam yang terlibat dalam sebarang perhimpunan di kawasan yang dilarang kerana ia jelas melanggar Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

Presiden Cuepacs Datuk Omar Osman berkata kesatuan itu tidak dapat membantu penjawat awam dalam isu membabitkan pelanggaran peraturan, meskipun ia berfungsi sebagai 'payung' yang menjaga kebajikan mereka.

"Sebagai penjawat awam, mereka tidak sepatutnya terlibat dalam mana-mana perhimpunan memandangkan mereka tertakluk di bawah Perintah Am Bab D.

"Sekiranya ini berlaku, mereka boleh diberi surat tunjuk sebab dan jika jawapan yang diberikan tidak jelas, mereka boleh dikenakan tindakan tatatertib seperti diberi amaran, gantung kerja atau tindakan buang kerja bagi kes yang serius," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Perhimpunan Pegawai Awam Polis Diraja Malaysia (PDRM) bersama Ketua Polis Negara 2012 di sini, Rabu.

Omar berkata setakat ini, pihaknya tidak menerima sebarang aduan berhubung pembabitan penjawat awam dalam perhimpunan yang disokong pembangkang dan bertukar ganas di ibu negara, 28 April lepas. - BERNAMA

Artikel Berikut

Petani Maut Dipanah Petir

Artikel Berkaitan

Artikel Lain