Rayuan Terhadap AELB: Ongkili Kaji, Bincang Dengan Pakar - Semasa | mStar

Rayuan Terhadap AELB: Ongkili Kaji, Bincang Dengan Pakar

KUALA LUMPUR: Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Maximus Ongkili akan mengkaji rayuan yang dikemukakan tiga individu terhadap keputusan Lembaga Pelesenan Tenaga Atom (AELB) menganugerahkan lesen operasi sementara (TOL) bagi Lynas Advanced Materials Plant di Gebeng, Kuantan yang diluluskan 30 Januari lepas.

Menteri berkenaan juga akan berunding dengan pakar dan pihak berkuasa sebelum membuat keputusan terhadap rayuan berkenaan secepat mungkin, menurut MOSTI dalam satu kenyataan Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi (MOSTI) di sini, Selasa.

Kenyataan itu menyebut Ongkili pada Selasa mendengar rayuan yang dikemukakan Ismail Abu Bakar, Tan Ah Meng dan Abujavalli V Raman, yang mendakwa terjejas dengan keputusan AELB yang dilakukan mengikut Seksyen 32 Akta Pelesenan Tenaga Atom 1984 pada satu sesi pendengaran yang diadakan di ibu pejabat Nuklear Malaysia di sini, Selasa.

"Menteri itu mendengar dan meneliti 14 perkara yang dibangkitkan peguam mereka sebagai asas kepada rayuan mereka.

"Peguam turut mengemukakan empat pemberi maklumat yang memberikan testimoni bagi menyokong beberapa isu dikemukakan perayu yang dianggap penting," menurut kenyataan itu.

Pada sesi pendengaran pada Selasa, Maximus memanggil empat individu untuk memberikan keterangan pakar termasuk seorang penilai daripada Jawatankuasa Penilaian Perundingan Awam, Jabatan Alam Sekitar dan seorang tokoh akademik.

Ketiga-tiga perayu diwakili Datuk Bastian Vendargon sebagai peguam utama bersama R. Sarengapani dan Hon Kai Ping. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain