Penantian Majikan Australia Bertemu Bekas Amah Berakhir Selepas 40 tahun - Semasa | mStar

Penantian Majikan Australia Bertemu Bekas Amah Berakhir Selepas 40 tahun

KUALA LUMPUR: Bekas pembantu domestik Lim Lian Swee dan pesara dari Australia Pamela O'Keefe, tidak mempunyai masalah mengenali satu sama lain walaupun selepas terpisah selama 40 tahun.

Apabila mereka bertemu, jatuh air mata kegembiraan.

"Saya tidak mempunyai gambar terbaru (O'Keefe), tetapi apabila dia melangkah masuk ke lobi hotel, saya tahu wanita itu adalah dia," kata Lim gembira.

"Saya begitu gembira, saya kehilangan kata-kata," kata wanita berusia 55 tahun, yang tidak pernah berhenti menunggu apabila mendapat tahu dia akan bertemu semula dengan bekas majikannya.

Sebelum bertemu dengan The Star pada bulan Januari, O'Keefe telah menulis surat kepada beberapa akhbar Malaysia, Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Canberra, dan Palang Merah untuk membantu mengesan Lim.

"Saya tahu bahawa satu hari nanti saya akan menemui dia dan pada bulan Januari, saya rasa saya perlu mencuba lagi," kata O'Keefe, yang suaminya telah berkhidmat dengan Suruhanjaya Perdagangan Australia di Kuala Lumpur pada 1970-1972.

Selepas The Star menyiarkan sebuah artikel mengenai O'Keefe yang cuba untuk mengesan Lim pada 15 Januari lalu, kedua-duanya dipertemukan semula melalui e-mel dalam tempoh seminggu.

"Semuanya berlaku dengan begitu cepat!" Kata O'Keefe, yang kemudiannya membuat keputusan untuk berjumpa Lim dan keluarganya di sini bulan ini.

Selepas tiba dari Queensland semalam bersama Kathleen anak kelahiran Malaysia, O'Keefe, 71, tidak menunjukkan tanda-tanda keletihan sambil berbual-bual dengan Lim.

Lim telah belajar bagaimana untuk menghantar e-mel kepada O'Keefe selepas anak-anaknya, Diana dan Daniel, menubuhkan akaun untuk dirinya pada Januari.

"Saya sering mengelak menggunakan komputer sepanjang hidup saya. Tetapi sekarang saya tahu bagaimana untuk melakukan tugas mudah ini dengannya," kata Lim dengan senyuman.

Disebabkan gambar kedua-dua mereka, O'Keefe dan Lim adalah gambar hitam-putih yang diambil dalam tahun 1970-an, kenangan percutian keluarga, makanan kegemaran dan orang yang dikenalinya yang datang kembali.

Lim, dan suaminya Thomas Lee, kakaknya Lim Ngan Yap, dan dua orang anaknya akan bersama O'Keefes di hotel untuk dua hari akan datang.

"Kami tidak mempunyai sebarang rancangan lain kerana tujuan lawatan ini adalah untuk bertemu Lim," kata O'Keefe.

Bagi Lim, perjumpaan ini adalah satu keajaiban kedua selepas beliau bertemu semula dengan adiknya 10 tahun lalu melalui artikel di akhbar yang sama.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain