Slogan Pembangkang 'Sabah For Sabahan' Perkecil Kemampuan Rakyat Sabah - Ahmad Maslan

TAWAU: Ketua Penerangan Umno Datuk Ahmad Maslan mengingatkan rakyat Sabah supaya tidak terpedaya dengan propaganda dan slogan pembangkang "Sabah For Sabahan" yang jelas memperkecilkan kemampuan sebenar rakyat Sabah.

Beliau berkata slogan itu menunjukkan seolah-olah pemimpin Sabah hanya layak jadi pemimpin di peringkat negeri sedangkan kemampuan rakyat Sabah adalah lebih jauh daripada itu.

Bagi BN slogan yang sesuai untuk rakyat Sabah ialah "Rakyat Sabah Memimpin Malaysia" selaras dengan kejayaan rakyat negeri ini memegang jawatan penting dalam pelbagai kementerian dan agensi selain sebagai menteri dan timbalan menteri persekutuan, katanya kepada pemberita selepas memberi taklimat isu-isu semasa kepada Umno Bahagian Kalabakan di sini, Ahad.

"Ada yang menjadi Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Mohd Bakri Zinin. Ada yang menjadi Peguam Negara iaitu Tan Sri Abdul Ghani Patail...dan pelbagai lagi jawatan di seluruh kementerian.

"Tentunya, seperti kita sedia maklum, (ada) menteri-menteri dan timbalan menteri persekutuan daripada Sabah. Kalau saya tidak silap semuanya sembilan menteri dan timbalan menteri.

"Mereka itu menjadi pemimpin di Malaysia. Jadi rakyat Sabah ini bukan hanya untuk negeri Sabah. Pemimpin Sabah sudah mempunyai keupayaan yang hebat, boleh memimpin Malaysia," katanya.

Ahmad berkata rakyat Sabah kini sudah berada di merata-rata tempat sama ada di Semenanjung ataupun di Sarawak kerana kerajaan BN menyediakan ruang dan peluang untuk seluruh rakyatnya tanpa mengira dari negeri mana.

"Jadi janganlah kita kecilkan khidmat bakti rakyat Sabah itu. Sebenarnya orang Sabah mampu melakukan yang jauh lebih besar daripada hanya di negeri Sabah sahaja," katanya.

Katanya BN memberi pentas yang cukup luas kepada pemimpin dari Sabah untuk memberi khidmat dan bakti kepada rakyat di negara ini sama ada dalam Umno, BN ataupun dalam kerajaan melalui kementerian dan pelbagai agensi.

"Semangat ini perlu ditanamkan dan perlu memberi motivasi kepada rakyat Sabah bahawa orang-orang Sabah mampu untuk berbuat demikian. Kalau ada satu tajuk yang saya boleh berikan (maka tajuk itu) ialah "Rakyat Sabah Pemimpin Malaysia", katanya.

Turut hadir pada majlis taklimat itu ialah Pembantu Menteri Kewangan Sabah yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Apas Datuk Tawfiq Abu Bakar Titingan, Anggota Parlimen Kalabakan Datuk Abdul Ghapur Salleh, Adun Sebatik Abdul Muis Picho dan Adun Tanjung Batu Datuk Hamisa Samat. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Nigeria Edar Dadah Dihukum Mati

Artikel Berikut

Artikel Lain