Bekas Pengarah Didenda RM12,000 Kerana Masuk Cek Syarikat Ke Akaun Peribadi - Semasa | mStar

Bekas Pengarah Didenda RM12,000 Kerana Masuk Cek Syarikat Ke Akaun Peribadi

KUALA LUMPUR: Seorang bekas pengarah sebuah syarikat pembekal senjata api pada Khamis didenda RM12,000 oleh Mahkamah Sesyen di sini selepas mengaku bersalah kerana memasukkan cek milik syarikat berjumlah RM160,000 ke dalam akaun persendiriannya, dua tahun lepas.

Hakim Hasbi Hasan turut memerintahkan Noorhamizam Hamid dipenjara lima bulan sekiranya gagal membayar denda tersebut. Bagaimanapun, tertuduh membayar denda berkenaan.

Noorhamizam, 34, yang merupakan bekas pengarah syarikat Rebana Emas Sdn Bhd., didakwa memasukkan cek tersebut ke dalam akaun persendiriannya tanpa pengetahuan dan kebenaran ahli lembaga pengarah syarikat berkenaan.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Bank CIMB, Universiti Putra Malaysia, Tingkat Bawah, Blok B, Bahagian Pusat Pelajar Universiti Putra Malaysia, Serdang, pada 4 Oktober 2010.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 132(1) Akta Syarikat 1965 (Akta 125) yang boleh dihukum Seksyen 132(3)(b) akta yang sama, yang memperuntukkan hukuman penjara lima tahun atau denda maksimum RM30,000.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Fadilah Abdul Wahab manakala tertuduh tidak diwakili peguam. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Boo anjing paling comel di dunia mati