Persatuan Pelajar Harap Polis Segera Tangkap Individu Terlibat Ugutan Bunuh

JAKARTA: Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia di Indonesia (PKPMI) berharap polis segera menangkap individu yang membuat ugutan bunuh terhadap pelajar Malaysia di Universiti Padjadjaran (UNPAD), Bandung semalam memandangkan semua bukti mengenai perbuatan itu telah diserahkan kepada pihak berkuasa.

Yang Dipertua PKPMI Khairul Hafidz Al-Khair Khairul Amin berkata wajah individu itu telah dikenalpasti dan polis tidak perlu melengahkan tangkapan dan seterusnya bertindak menyelesaikan kes itu.

"Pada masa yang sama, kami juga ingin mendapat jaminan daripada pihak polis tempatan mengenai keselamatan lebih 1,000 pelajar Malaysia di Universitas Padjadjaran, Bandung," katanya dalam kenyataan Rabu.

Khairul Hafidz berkata persatuan itu memandang serius terhadap ancaman yang dibuat oleh individu berkenaan dan telah membuat laporan polis sebagai langkah berjaga-jaga agar tidak berlaku perbuatan sebagaimana yang disebut dalam twitter oleh individu berkenaan.

Laporan polis itu dibuat oleh Yang Dipertua PKPMI cawangan Bandung, Haikal Ambri Rosle bersama pimpinan PKPMI cawangan Bandung.

Isnin malam lepas, selepas pasukan Garuda Muda tewas kepada pasukan Harimau Muda pada pertandingan akhir bola sepak Sukan SEA 2011 di Stadium Utama, Gelora Bung Karno di sini, seorang individu telah menulis di satu akaun twitter ancaman bunuh terhadap pelajar Malaysia yang menuntut di UNPAD.

Ugutan itu yang disebarkan melalui twitter bernama "Tomorrow I will kill Malaysia student at the University of Padjadjaran".

Khairul Hafidz juga memohon agar pihak Universitas Padjadjaran menjaga keselamatan pelajar Malaysia di fakulti perubatan, perubatan gigi dan juga farmasi dan persatuan itu bersedia berbincang dengan pihak universiti berhubung perkara berkenaan.

"PKPMI Pusat telah meminta semua 16 cawangan PKPMI di seluruh Indonesia memantau keselamatan semua pelajar kita di kawasan masing-masing dan melaporkan kepada PKPMI Pusat jika berlaku sebarang ugutan, provokasi atau serangan fizikal pasca perlawanan bola sepak itu tempoh hari.

"Jika terdapat sebarang aduan, kami akan langsung menghubungi Education Malaysia Indonesia (EMI) untuk tindakan lanjut daripada pihak mereka," katanya.

Setakat ini, katanya belum ada sebarang kejadian dilaporkan oleh cawangan-cawangan persatuan itu.

"Saya ingin menegaskan bahawa hubungan kami dengan rakan-rakan dan jiran Indonesia tetap baik pasca perlawanan bola sepak antara dua negara.

"Sewaktu perlawanan kami 'bermusuh' buat sementara kerana masing-masing menyokong pasukan bola sepak kesayangan masing-masing, namun setelah perlawanan kami tetap bersahabat baik, tiada yang berubah," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Wahabi Bukan Ajaran Sesat

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain