Kerajaan Pusat Setuju Luluskan RM20 Juta Bina Rumah Golongan Pendapatan Rendah - Semasa | mStar

Kerajaan Pusat Setuju Luluskan RM20 Juta Bina Rumah Golongan Pendapatan Rendah

IPOH: Kerajaan Persekutuan pada dasarnya bersetuju meluluskan peruntukan berjumlah RM20 juta bertujuan membina 200 unit rumah bagi golongan berpendapatan rendah termasuk nelayan, kata Menteri Besar Perak Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.

Beliau berkata setakat ini 13,666 unit rumah kos rendah dibina di seluruh negeri melalui peruntukan daripada Bahagian Perumahan Awam.

"Bagi melaksanakan agenda itu (pembinaan rumah rakyat) agensi lain yang turut terlibat termasuk Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak, Pejabat Pembangunan Negeri, Yayasan Bina Upaya dan Baitulmal," katanya ketika menjawab soalan Chen Fook Chye (DAP-Keranji) pada persidangan Dewan Undangan Negeri Rabu.

Beliau berkata perumahan kos rendah yang telah dibina melibatkan daerah Kinta sebanyak 1,995 unit, Kuala Kangsar (2,177), Larut Matang dan Selama (1,730), Hilir Perak 1,450, Batang Padang (1,389), Hulu Perak (1,244), Kerian (1,243) Perak Tengah (1,101), Manjung (695) dan Kampar (642).

Katanya bagi projek di bawah Rancangan Malaysia Ke-10, 250 unit rumah kos rendah akan dibina di daeah Kerian dan Hilir Perak bermula awal tahun depan.

Ketika menjawab soalan Datuk Samsudin Abu Hassan (BN-Ayer Kuning), Zambry berkata Pusat Kerjaya Amanjaya (PEKA) berperanan membantu golongan muda mencari pekerjaan.

"Pusat ini berfungsi seperti mencari, menyelaras, melatih dan menambah pengetahuan graduan dan pencari pekerjaan selain mewujudkan profil pemohon dengan butiran lengkap termasuk kemahiran serta kecenderungan mereka," katanya.

Beliau berkata bagi memaksimumkan peranannya, PEKA melancarkan portal iaitu www.jobsperak.com yang mempunyai ciri aplikasi tambahan yang mana pemohon boleh memasukkan maklumat diri secara dalam talian.

Setakat ini, PEKA menerima lebih 5,500 permohonan serta membuka kaunter mudah alih bagi memudahkan golongan pencari kerja mengambil bahagian dalam program kerajaan dan bukan kerajaan, katanya.

PEKA telah membuka kaunter di empat lokasi iaitu Taiping, Tanjung Malim, Gopeng dan Manjung sejak ditubuhkan pada 1 Okt lepas, katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Rakyat Masih Percaya Kepada Produk KR1M

default image

DBP Nafi Fitnah Dawama

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

Artikel Lain

Wan Kuzain sertai latihan skuad Sukan SEA