Pemuda PAS, Pembela Adakan Demo Bantah Program Seksualiti Merdeka - Semasa | mStar

Pemuda PAS, Pembela Adakan Demo Bantah Program Seksualiti Merdeka

PETALING JAYA: Pemuda PAS Wilayah Persekutuan dan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam akan mengadakan demonstrasi membantah program 'Seksualiti Merdeka 2011' selepas solat Jumaat di dua lokasi berbeza esok.

Pemuda PAS dijangka mengadakan perhimpunan di Masjid Kampung Baru sementara Pertubuhan Pembela Islam (Pembela) pula akan mengadakan demonstrasi aman di Masjid Negeri Shah Alam.

Sehubungan itu, Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Herman Samsudeen menjemput umat Islam serta NGO hadir serta menyertai demonstrasi aman tersebut.

"Demonstrasi ini diadakan sebagai menyahut permintaan Ketua Pemuda PAS, Nasrudin Hassan Tantawi yang turut menyatakan bantahan terhadap penganjuran Program Seksualiti Merdeka 2011 sebelum ini.

"Antara pemimpin yang dijangka hadir pada majlis berkenaan termasuk Nasrudin; Ketua Pemuda PAS Wilayah Persekutuan, Kamaruzzaman Mohamad serta barisan kepimpinan Pemuda PAS Wilayah Persekutuan," katanya kepada mStar Online pada Khamis.

Ditanya sama ada mereka telah memohon permit daripada pihak polis, Herman berkata bantahan tersebut akan diadakan dalam kawasan perkarangan masjid.

Sementara itu Pembela dalam satu kenyataan berkata, beberapa pemimpin dijangka menyampaikan ucapan dalam demonstrasi yang diadakan di Masjid Negeri Shah Alam.

Antaranya ialah Exco Kerajaan Negeri Selangor, Datuk Dr Hassan Ali serta Pengerusi Himpunan Sejuta Umat (Himpun), Dr Yusri Mohamad.

Program Seksualiti Merdeka adalah acara tahunan yang diadakan bagi meraikan hak asasi manusia yang terdiri daripada pelbagai orientasi seksual dan identiti jantina.

Ia dianjurkan oleh sekumpulan gabungan longgar NGO, artis, aktivis dan individu sejak 2008.

Antara program yang dirancang sepanjang festival berkenaan, termasuk forum, ceramah, bengkel, pelancaran buku, pameran seni dan persembahan.

Ia berlangsung dari 9 hingga 13 November dan dijangka dirasmikan oleh Pengerusi Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) 2.0, Datuk Ambiga Sreenevasan.

Artikel Sebelum

Pemuda PAS Gesa Seksualiti Merdeka Dibatalkan

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Duit Bantuan RM100 Sah: Wee

default image

Pembangkang Gesa SPRM Siasat Giat Mara Pula

Artikel Lain