Tun Mahathir Persoal Undang-Undang Hudud PAS

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pada Khamis mempersoal sama ada undang-undang Hudud Pas yang dirancang untuk dilaksanakan parti itu boleh memberi keadilan kepada penduduk berbilang agama di negara ini.

"Mereka (PAS) mempunyai pendirian (mengenai hudud), mereka kata hudud hanya untuk orang Islam sahaja. Jadi jika anda kebetulan pergi mencuri bersama seorang kawan Cina, mereka akan memotong tangan anda tapi rakan anda Cina atau India, mereka akan dipenjara dua bulan.

"Jadi bagi PAS itu adalah keadilan. Sudah tentu, jika anda buat benda lain, mereka akan penggal kepala anda," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis minum petang anjuran Perusahaan Otomobil Kedua (Perodua) di sini, Khamis.

Mengenai cadangan yang dibangkitkan Pertubuhan Pasok Momogun Kadazandusun Murut Bersatu (Upko) bagi mewujudkan jawatan kedua bagi timbalan pengerusi Barisan Nasional yang akan dilantik di kalangan komponen parti di Sabah dan Sarawak, Dr Mahathir berkata apa yang penting ialah untuk berkhidmat kepada rakyat.

"Tetapi kenapa Sabah dan Sarawak? Apa hal dengan negeri-negeri lain? Kedah juga mahu seorang timbalan perdana menteri.

"Sama ada anda timbalan (perdana menteri) atau tidak, jika anda berkhidmat kepada rakyat, baguslah. Jika tidak, anda akan menerima nasib yang sama seperti Gaddafi (Muammar Gaddafi)," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Artikel Lain