SPAD, Puspakom Meterai Perjanjian Berkaitan Kenderaan Darat - Semasa | mStar

SPAD, Puspakom Meterai Perjanjian Berkaitan Kenderaan Darat

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pada Rabu menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Puspakom Sdn Bhd (Puspakom) bagi mewujudkan kerjasama efektif untuk memastikan keselamatan pengangkutan awam dan kenderaan perdagangan lebih terjamin.

Pengerusi SPAD, Tan Sri Syed Hamid Albar berkata, menerusi memorandum persefahaman itu, kedua-dua pihak dapat berkongsi maklumat dalam aspek mengesan, merekod dan mengambil tindakan susulan terhadap pengangkutan awam dan kenderaan perdagangan yang gagal hadir pemeriksaan wajib di Puspakom.

"Dengan termeterainya memorandum persefahaman ini, SPAD dapat mencapai objektif penubuhannya dalam pengawalseliaan dan penguatkuasaan undang-undang supaya pengangkutan awam darat selamat dan lebih efisyen," katanya pada sidang media di sini Rabu

Menurut Syed Hamid, SPAD dan Puspakom akan mewujudkan perkongsian pangkalan data mengenai maklumat pemilik pengangkutan awam serta kenderaan perdagangan seperti yang dilakukan polis dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

"Saya percaya langkah ini dapat membantu memudahkan urusan operator bas mahupun pemilik kenderaan pengangkutan untuk mengemaskini maklumat dan melakukan pemeriksaan yang diwajibkan," ujarnya.

Sehubungan itu, Syed Hamid berkata, SPAD amat mengalu-alukan kerjasama daripada syarikat swasta untuk membantu kerajaan dalam melakukan penambahbaikan kualiti dan standard perkhidmatan pengangkutan awam darat agar keselamatan penumpang terjamin.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Puspakom, Hisham Othman berkata kira-kira 7,000 kenderaan perdagangan tidak hadir bagi menjalankan pemeriksaan mandatori dan berkala setiap enam bulan sekali.

"Ketika ini, jumlah kenderaan perdagangan adalah kira-kira satu juta dan jumlah sebenar yang gagal hadir pemeriksaan masih belum ketahui. Jadi melalui perkongsian ini kita akan dapat mengenal pasti jumlahnya nanti," katanya.

Jelas Hisham, kegagalan pemilik kenderaan itu berbuat demikian mungkin disebabkan pelbagai faktor termasuk timbul perasaan khuatir tidak akan lulus pemeriksaan sehingga memaksa mereka mengeluarkan kos besar untuk memperbaiki kenderaan.

Mengulas mengenai tindakan yang akan diambil terhadap pemilik kenderaan yang gagal melakukan pemeriksaan, Hisham memberitahu mereka tidak mempunyai kuasa untuk mengenakan sebarang tindakan.

"Tindakan undang-undang di bawah kuasa JPJ tetapi mungkin kenderaan mereka akan disita dan lesen turut digantung," katanya.

Dalam perkembangan berasingan, SPAD telah meluluskan sebanyak 1,956 permit Lesen Perubahan Sementara (LPS) bagi pengusaha bas selepas tarikh akhir permohonan berakhir pada Selasa.

Berdasarkan jumlah itu, penambahan sebanyak 393 permit dicatat pada tahun ini berbanding 1,563 yang dikeluarkan tahun lalu.

Artikel Sebelum

Rakyat Malaysia Di New York Selamat

Artikel Berikut

SPR Kaji Semula Penggunaan Dakwat Kekal

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain