DBKL Pasang Lebih 1,000 CCTV Pantau Kesalahan Trafik - Semasa | mStar

DBKL Pasang Lebih 1,000 CCTV Pantau Kesalahan Trafik

KUALA LUMPUR: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) bercadang memasang 1,200 kamera litar tertutup (CCTV) yang canggih menjelang akhir tahun ini bagi menangani masalah kesalahan trafik di sekitar bandar raya, kata Datuk Bandar Kuala Lumpur Tan Sri Ahmad Fuad Ismail.

Beliau berkata pemasangan CCTV itu akan dapat membantu memantapkan sistem denda kesalahan trafik terhadap pesalah trafik di bawah kawasan seliaan DBKL.

"Melalui sistem kamera yang canggih ini, kami boleh kesan pesalah trafik yang melakukan kesalahan seperti menghalang jalan dan sebagainya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan bengkel serahan secara elektronik "KUL Submission" di Institut Latihan DBKL di sini.

Bagaimanapun katanya pemasangan CCTV itu bergantung kepada peruntukan kewangan daripada Jabatan Perbendaharaan Negara. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain