Kerajaan Akan Tambah Jenis Barangan Di Bawah Akta Kawalan Harga - Ismail Sabri - Semasa | mStar

Kerajaan Akan Tambah Jenis Barangan Di Bawah Akta Kawalan Harga - Ismail Sabri

PUTRAJAYA: Kerajaan akan menambah jenis barangan keperluan yang akan diletakkan di bawah Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011, dari semasa ke semasa.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan Datuk Ismail Sabri Yaakob berkata senarai itu akan ditambah daripada 355 jenis barangan yang dipantau secara keseluruhan oleh kementerian itu.

"Ia tidak terhad kepada 35 jenis barangan yang telah diletakkan di bawah akta tersebut seperti diumumkan semalam," katanya kepada media selepas menghadiri perhimpunan bulanan kementerian itu di sini.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan 35 jenis barangan itu selepas mempengerusikan mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Bekalan dan Harga.

Ismail Sabri berkata pemilihan barangan itu berdasarkan penggunaan setiap hari oleh pengguna dalam kategori berpendapatan rendah dan sederhana yang lebih terjejas setiap kali berlaku kenaikan harga barang.

Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 ini merupakan akta yang dapat melindungi pengguna daripada peniaga yang menjual barang dengan harga yang tinggi dan tidak munasabah, dengan tujuan untuk mengaut keuntungan yang berlebih-lebihan.

Kesemua 35 jenis barangan itu terletak di bawah tujuh kategori iaitu ayam dan telur; daging; barang berbungkus tin; barang kering; sayur-sayuran; hasil laut; dan buah-buahan.

Menteri itu juga berkata kelapa juga mungkin akan dimasukkan sebagai salah satu jenis barangan yang akan diletakkan di bawah akta itu di masa-masa akan datang berikutan peningkatan harga bahan tersebut di pasaran dunia ketika ini.

"Kita terpaksa mengimport 300 juta biji kelapa setahun dari Indonesia di mana negara itu kini menaikkan harga berikutan permintaan yang mula meningkat dari Thailand," katanya.

Katanya Malaysia mengeluarkan sebanyak 400 juta biji kelapa setahun dan tidak dapat memenuhi permintaan yang hampir sekali ganda itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.