Kerajaan Beri Tanah Secara Pajakan Bina Kompleks Sukan - Semasa | mStar

Kerajaan Beri Tanah Secara Pajakan Bina Kompleks Sukan

KUALA LUMPUR: Kerajaan bersetuju memberikan tanah seluas 2.87 ekar secara pajakan kepada Sekolah Menengah Persendirian Chong Hwa bagi membina sebuah kompleks sukan di sekolah tersebut.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Tan Sri Dr Koh Tsu Koon hari ini berkata permintaan untuk membina kompleks sukan oleh lembaga sekolah itu dipersetujui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Bercakap kepada pemberita selepas merasmikan Kem Sains ke-7 sekolah berkenaan pada Ahad, Koh berkata cadangan pembinaan kompleks itu bukan sahaja untuk kegunaan pelajar sekolah berkenaan tetapi juga ditawarkan kepada sekolah-sekolah berhampiran dengan persetujuan pihak lembaga sekolah.

"Kompleks itu juga boleh digunakan untuk temasya sukan di peringkat daerah dan negeri di Wilayah Persekutuan ini...maka ini merupakan satu 'win-win formula' di antara pihak kerajaan dan pihak sekolah," katanya.

Katanya arahan telah diberikan kepada pegawai Kementerian Pelajaran untuk mengadakan perbincangan dengan pihak sekolah mengenai pelan pembangunan kompleks sukan seperti yang dicadangkan oleh lembaga sekolah itu.

Koh berkata kerja-kerja pembinaan akan bermula secepat mungkin selepas pelan kompleks tersebut dipersetujui oleh pihak-pihak berkaitan dan mendapat kelulusan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Dalam pada itu, beliau berkata sebanyak 61 buah sekolah persendirian Cina telah banyak berkembang setakat ini dan ia memberi sumbangan kepada negara dengan menghasilkan lepasan sekolah yang berkaliber khasnya dalam bidang sains, matematik dan teknologi.

"Sekolah-sekolah ini juga sangat membantu kerajaan untuk menghasilkan lebih ramai guru bahasa Cina untuk semua aliran sekolah termasuk Sekolah Kebangsaan dan Sekolah Menengah Kebangsaan di mana bahasa Cina diajar sebagai satu mata pelajaran penting," katanya lagi. BERNAMA

Artikel Sebelum

Jangan Minum Bir 'Halal'

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain

Bapa Wan Azizah meninggal dunia