Umat Islam Perlu Bebaskan Diri Dari Sikap Suka Menuduh - Raja Muda Perlis - Semasa | mStar

Umat Islam Perlu Bebaskan Diri Dari Sikap Suka Menuduh - Raja Muda Perlis

KUALA LUMPUR: Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail menyeru umat Islam supaya membebaskan diri daripada bersikap keras, suka menuduh dan melabel antara satu sama lain.

Titah baginda perlakuan negatif itu akan menyebabkan umat Islam mudah diheret ke lembah kehinaan dan kehancuran.

"Kita tahu kadangkala ada perkara yang berbeza antara kita. Kita juga tahu adalah mustahil untuk menjadikan manusia ini kesemuanya bersetuju dengan satu pendapat.

"Jika itu (al-Quran dan Sunnah) pun gagal menyatukan kita, disebabkan penafsiran yang berbeza dan pemahaman yang pelbagai, maka kita mengakui akan kewujudan perbezaan ini sebagai lumrah kehidupan," titah baginda semasa merasmikan Seminar Berpegang Kepada al-Quran dan Sunnah di sini malam Sabtu.

Turut hadir Menteri Besar Perlis Datuk Seri Dr Md Isa Sabu dan Imam Besar Masjidil Haram, Sheikh Dr Abdul Rahman Ibn Abdul Aziz As-Sudais.

Baginda bertitah sewajarnya apa yang perlu umat Islam belajar dan pertingkatkan ialah bagaimana untuk memahami sensitiviti antara satu sama lain, berlapang dada dengan perbezaan, sudi mendengar dan bertukar fikiran dalam suasana harmoni dan penuh ketamadunan.

Titah baginda lagi, sebarang perbalahan, sangkaan buruk dan sikap suka menuding kesalahan orang lain hanya mencetuskan permusuhan dan membawa kerugian.

"Dalam sejarah, bukan sedikit perbalahan, penyeksaan, pembunuhan hanya disebabkan perbezaan antara umat ini, yang sebenarnya remeh-temeh bukanlah terlalu besar dan masih boleh dirunding atau ditangani dengan harmoni," titah baginda.

Justeru, baginda bertitah kebijaksanaan dan sikap saling hormat-menghormati sangat penting dan perlu diamalkan dalam kehidupan supaya sejarah pahit tidak berulang kembali.

Seminar tiga hari anjuran kerajaan negeri Perlis yang bermula semalam bertujuan memperkukuhkan pemikiran umat Islam, menyatukan persaudaraan dan menghindarkan salah faham sesama umat dengan menjadikan al-Quran dan Sunnah sebagai pegangan dan panduan. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

Artikel Lain