Khusrin Punyai Tanggungjawab Besar Laksana Dasar Yang Diputuskan, Kata MB - Semasa | mStar

Khusrin Punyai Tanggungjawab Besar Laksana Dasar Yang Diputuskan, Kata MB

SHAH ALAM: Tumpuan media seharusnya diberikan kepada isu lebih penting iaitu kemampuan Setiausaha negeri Selangor Datuk Mohamad Khusrin Munawi dalam membantu kerajaan negeri melaksanakan dasar-dasar yang diputuskan dan bukannya semata-mata mengenai majlis angkat sumpah simpan rahsia, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

"Majlis angkat sumpah simpan rahsia akan dilaksanakan mengikut peraturan, dan semua pihak berkaitan tidak seharusnya bimbang apa-apa. Mohamad Khusrin sudah berada dalam pasukan kami dan diberikan tugas melaksanakan dasar-dasar negeri dari semasa ke semasa, itu yang lebih penting," katanya.

Bercakap kepada pemberita semasa merasmikan satu kursus pembangunan untuk belia dekat sini Ahad, beliau berkata kerajaan negeri sudahpun menyusun semula format mesyuarat mingguan Exco kerajaan negeri bagi mencepatkan majlis angkat sumpah itu.

Pelantikan Mohamad Khusrin pada mulanya menjadi kontroversi apabila Abdul Khalid mendakwa ia tidak sah kerana tidak dimaklumkan kepadanya terlebih dahulu, namun beliau akhirnya menerima pelantikan berkenaan yang mendapat perkenan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.

Sementara itu dalam perkembangan lain Abdul Khalid berkata beliau akan menulis surat sekali lagi kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein bagi memohon agar pihak kementerian menimbang cadangan kerajaan negeri untuk menubuhkan pasukan polis bantuan, walaupun cadangan itu sudah ditolak sebelum ini.

Beliau berkata kaji selidik yang dijalankan kerajaan negeri menunjukkan bahawa ramai suri rumah yang tinggal di kawasan yang sering terdedah dengan kejadian jenayah merasa tidak selamat dan mahukan supaya polis bantuan membantu polis dalam usaha mencegah jenayah.

"Tambahan pula kerajaan negeri menerusi majlis tempatan akan menanggung segala perbelanjaan dalam membantun polis bantuan, dan ia adalah hanya untuk sementara," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

KPT Akan Hantar Pegawai Ke Mesir

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

Artikel Lain