Jepun Berminat Mempelajari Kemudahan ICT Di Putrajaya

KUALA LUMPUR: Menteri Hal-Ehwal Dalaman dan Komunikasi Jepun Yoshihiro Katayama berkata negaranya boleh mempelajari pengalaman Malaysia membangunkan Putrajaya sebagai pusat pentadbiran pintar, dilengkapi kemudahan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT).

Katanya kerajaan Jepun sedang dalam proses memindahkan beberapa jabatan kerajaan pusat ke lokasi baru jauh dari Tokyo.

"Bagaimanapun ia tidak berjalan lancar sebagaimana yang dirancang, tetapi di Malaysia pusat pentadbiran baru berpindah mengikut jadual," katanya pada sidang akhbar di luar Mesyuarat Menteri-menteri Telekomunikasi dan Teknologi Maklumat Asean ke-10 (TELMIN) di sini Khamis.

"Saya percaya Jepun boleh mempelajari banyak perkara dari Malaysia bagaimana membangunkan bandaraya baru yang dilengkapi dengan kemudahan ICT," katanya.

Berhubung perkara lain, Katayama berkata Jepun berminat menawarkan bantuan kepada Malaysia mengenai pencegahan bencana dan langkah-langkah pemulihan selepas bencana.

"Jepun telah menempuh pelbagai bencana alam pada masa yang lepas... sehubungan itu kami mempunyai banyak teknologi yang boleh disalurkan," katanya.

Beliau berkata Jepun juga boleh membantu Malaysia dalam pengurusan air, dengan berkata negaranya mempunyai teknologi pengurusan air terkini menerusi aplikasi ICT.

Mesyuarat dua hari yang bertemakan 'ICT: Positioning Asean for the Future' itu bertujuan memperkukuhkan hubungan telekomunikasi serantau.

Asean terdiri daripada Brunei, Kemboja, Indonesia, Laos, Malaysia, Myanmar, Filipina, Singapura, Thailand dan Vietnam. - BERNAMA

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain